Bez carina na uvoz azotnih đubriva i bezvodnog amonijaka u narednih 6 meseci

U narednih šest meseci uvoz azotnog đubriva i bezvodnog amonijaka biće oslobođeni plaćanja carine kako bi se stabilizovalo domaće tržište i obezbedile dovoljne količine ovih proizvoda neophodnih za setvu i razvoj poljoprivrede, saopštila je Privredna komora Srbije.

Vlada Srbije usvojila je Odluku o izmenama Odluke o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu, odnosno za izuzimanje određene robe od plaćanja carinskih dažbina u 2022. godini, među kojima su azotna đubriva i bezvodni amonijak.

Izmena odluke je u primeni od 22. januara 2022. godine.

– Odlična je vest da je usvojena ova inicijativa privrede, jer na tržištu Srbije trenutno ne postoji dovoljna količina azotnih đubriva koja se koriste tokom setve. Ovom merom biće omogućen bescarinski uvoz i olakšano snabdevanje poljoprivrednika – rekao je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku industriju PKS.

On ističe i da na svetskom tržištu u ovom trenutku vlada nestašica mineralnih đubriva, kao i da se zavisnost od uvoza može sprečiti samo ukoliko domaća proizvodnja brže raste od povećanja potrošnje đubriva.

– Treba obezbediti dobru snabdevenost srpskog tržišta mineralnim đubrivima, da bi poljoprivreda mogla da primeni neophodne agromere i da bi se dalje razvijala – navodi Stevanović i dodaje da je otvorenost srpskog tržišta, posebno za azotna đubriva, jedini način za stabilizaciju i redovno snabdevanje.

Konkurencija će, po njegovim rečima, poljoprivredi obezbediti najjeftinije, najkvalitetnije i redovno snabdevanje.

U Srbiji postoje tri proizvođača mineralnih đubriva, Eliksir Prahovo, Eliksir Zorka i PROMIST. Godišnja proizvodnja dostiže oko 550.000 tona NPK đubriva i između 30.000 i 50.000 tona UAN đubriva.

Srbija u proseku uvozi 450.000-500.000 tona azotnih đubriva i 200.000-250.000 tona NPK đubriva – najviše iz Ruske Federacije, Austrije, Rumunije, Mađarske i Hrvatske.

Odluku o dopuni Odluke o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu u 2022. godini možete pogledati OVDE.