Plasman robe iz centralne Srbije na KiM dostigao 300 miliona evra

Preduzeća iz centralne Srbije plasirala su tokom prošle godine na teritoriju Kosova i Metohije robu u vrednosti od oko 300 miliona evra, čime je postignut značajno bolji rezultat u odnosu na 2020. godinu, kada je plasman iznosio 174 miliona evra. Istovremeno, sa Kosova i Metohije je na tržište centralne Srbije stigla roba u vrednosti od dva miliona evra.

Iz centralne Srbije na KiM najviše je plasirana roba iz prehrambene i industrije građevinskog materijala.

Kako je prištinskim medijima saopštio portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci, prošlogodišnji plasman robe iz centralne Srbije manji je u odnosu na period pre uvođenja reciprociteta od 100 odsto, kada je ukupan zbir prodate robe bio i do 450 miliona evra.

Staviljeci je istakao da su među vodećim uvoznim proizvodima na KiM nafta, cigarete i vozila. Vodeći uvozni partner je Nemačka, a važnu ulogu imaju i druge zemlje EU, ali i Turska i Kina.

– Kada je reč o izvozu, možemo reći da su do 2020. godine prednjačili čelik i razni otpad. Od 2021. imamo promenu, gde su nameštaj ili delovi nameštaja uspeli da izbiju na prvo mesto. Nameštaj sada čini oko 21% kosovskog izvoza u različite zemlje. Zatim dolazi i do porasta izvoza raznih pića poput bezalkoholnih i alkoholnih, koja predstavljaju oko pet odsto izvoza, kao i raznih proizvoda od drveta – kaže on.

Preduzeća na KiM su tokom 2021. godine zabeležila povećanje izvoza robe u ukupnoj vrednosti od 62%.

Izvoz: rts.rs