Počela realizacija projekta Opšteg programa trgovinskih olakšica u Srbiji

Uprava carina Srbije bila je 22. jula domaćin takozvanog „kick off” sastanka, kojim je formalno počela realizacija projekta Opšteg programa trgovinskih olakšica u Srbiji (Global Trade Facilitation Programme – GTFP).

Projekat finansira Državni sekretarijat za ekonomske odnose Švajcarske (State Secretariat for Economic Affairs of Switzerland – SECO), a sprovode eksperti Svetske carinske organizacije (SCO).

Duško Marinković, zamenik direktora Uprave carina, ukazao je na značaj ovog projekta, rekavši da će on carinskoj službi omogućiti dalje unapređenje oblasti, kao što su upravljanje rizikom, Ovlašćeni privredni subjekt, saradnja sa poslovnom zajednicom i drugim državnim organima, strateško planiranje i razvoj ljudskih resursa.

Eksperti SCO su naglasili da je u ovim oblastima carinska služba Srbije ostvarila veoma dobar napredak. Dalja modernizacija navedenih oblasti će svakako doprineti nastavku kontinuiranog unapređenja poslovanja carinske službe, skraćenju potrebnog vremena za okončanje carinskih formalnosti, a samim tim i snižavanju troškova poslovnoj zajednici, navodi se u saopštenju.

Srbija je u novembru prošle godine postala punopravna zemlja-korisnica SECO-SCO Global Trade Facilitation Programme (GTFP). 

Pokroviteljstvo tog programa trebalo bi da doprinese jačanju organizacionih i tehničkih kapaciteta Uprave carine Srbije da planira i sprovodi održive carinske reforme, promenom instrumenata i alata SCO i primenom najboljih međunarodnih standarda.

Marin Pereti Vilemec, rukovodilac programa centralne kancelarije SECO (Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove) u Bernu, u svom pozadravnom govoru istakla je da se ove godine obeležava 30 godina kontinuirane, veoma uspešne bilateralne saradnje između Švajcarske i Srbije, te da je utoliko veće zadovoljstvo što Vlada Švajcarske podržava modernizaciju carinske službe u oblasti trgovinskih olakšica, kroz ovaj projekat.

Na sastanku je formiran i Nacionalni nadzorni komitet projekta, čiji su članovi predstavnici SECO, SCO, UCS, Ministarstva finasija, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Uprave za veterinu, Uprave za zaštitu bilja, kao i poslovne zajednice, čije interese zastupaju Privredna komora Srbije i Američka privredna komora.

Izvor/foto: Uprava carina