Startovao „Otvoreni Balkan“ – Bez veterinarske i fito inspekcije na granicama

Promet prehrambenih proizvoda između Srbije, Severne Makedonije i Albanije od danas je znatno lakši i brži – počela je primena sporazuma koji je nedavno potpisan u Tirani u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

Nova godina donela je i nova pravila za promet hrane između tri države. Kamioni sa poljoprivredno-prehrambenim proizvodima ubuduće će prelaziti granicu bez nepotrebnih zadržavanja, jer se roba neće iznova kontrolisati prilikom ulaska u zemlju.

Stupanje na snagu sporazuma „Otvoreni Balkan“ 3. januara obradovalo je više od 600 izvoznika iz Srbije koji posluju na tržištu Severne Makedonije i Albanije, kao i prevoznike koji su do sada morali satima da čekaju na granici.

– Bilo je čekanja, bilo je redova, gubljenja vremena. Ovom odlukom to će se svesti na minimum, pretpostavljam i da se recimo iz Skoplja do Beograda stigne za 5-6 sati, a ne za 15-16 sati. Brži protok robe, brži dolazak robe na mesto odredišta, brži završetak ture za nas vozače, dolazak kući ili uzimanje nove ture i odlazak na neku novu destinaciju – navodi vozač pančevačkog autoprevoznika NN Cvetković Nikola Stojković, prenosi RTS.

U Severnu Makedoniju i Albaniju dosada smo najčešće izvozili kukuruz, pšenicu, krompir, bezalkoholna pića, suncokretovo ulje, dok smo od njih kupovali rano povrće, grožđe, vino, mešavinu bilja za industriju…

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, podsetimo, pojasnio je prošle sedmice da su – nakon što su usaglašene sve laboratorijske analize, svi eventualni monitorinzi i različiti programi zaštite bilo da je reč o robi biljnog ili životinjskog porekla, svi uslovi za realizaciju saradnje u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ ispunjeni, pa od ponedeljka 3. januara na granicama između Srbije, Severne Makedonije i Albanije više neće biti fitosanitarne i veterinarske inspekcije. 

Narodni poslanici podržali su prošle sedmice Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane, koji je potpisan 21. decembra u Tirani, nakon čega je saopšteno nema prepreka za plasman hrane „bez granica“ u okviru incijative „Otvoreni Balkan“.

Do sada laboratorijske analize hrane (kako biljnog tako i životinjskog porekla), nisu bile priznate u međusobnoj trgovini Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Kada neko poželi da hranu iz Elbasana pošalje za Beograd, Novi Sad, Suboticu ili iz Niša za Kumanovo, svaki put hrana je na prelazu morala da bude ponovo uzorkovana i da se čeka na analize, pa da se tek onda nađe na tržište hrane.

Ministar je podsetio da je dosadašnja kompletna razmena između Srbije, Severne Makedonije i Albanije u sektoru hrane iznosila oko 420 miliona evra i istakao da bi Srbija u okviru „Otvorenog Balkana“ u novom prostoru mogla u vrlo kratkom roku dostići milijardu evra razmene u hrani.

– Nema više zadržavanja na graničnim prelazima, nema čekanja kamiona više sati, nema više čekanja nalaza, pa šta bude u laboratoriji – dodao je Nedimović.

Inicijativa Otvoreni Balkan predviđa okupljanje svih država Zapadnog Balkana, pa tako i dalje stoji poziv zemljama koje se nisu priključile da to učine, istakli su iz Ministarstva poljoprivrede.