Počinje primena nove verzije NCTS tranzitnog sistema u Rumuniji, gužve na Vatinu i Đerdapu

Kako portal PlutonLogistics saznaje u Upravi carina Republike Srbije, u petak počinje primena nove verzije tranzitnog sistema NCTS faza 5 u Rumuniji. 

Informacija o početku primene nove verzije tranzitnog sistema NCTS faza 5 u Rumuniji od 17. maja 2024. godine dostupna je i na sajtu carinske administracije ove susedne zemlje: https://www.customs.ro/e-customs/ncts5-ro

S obzirom na to da je reč složenoj proceduri, usled privremene nedostupnosti tranzitnog sistema, tokom puštanja i stabilizacije nove aplikacije očekuje se otežan rad i usporen prekogranični promet robe na graničnim ispostavama sa Rumunijom u drugoj polovini dana 16.05.2024. godine i prvoj polovini dana 17.05.2024. godine, kažu u Upravi carina Republike Srbije.

U tom periodu, privredni subjekti imaju mogućnost da predaju tranzitne carinske deklaracije u rezervnom postupku, u skladu sa Planom obezbeđenja kontinuiteta poslovanja.

Danas (15. maja) tokom prepodneva, na prelazima Vatin i Đerdap ka Rumuniji primećene su duže kolone teretnih vozila, jer sistem čije se uvođenje očekuje (NCTS faza 5) više nije dostupan za testiranje pre puštanja u upotrebu.

– Poslovnoj zajednici koja ovih dana planira prevoz robe i sprovođenje carinskih postupaka savetujemo da svoje poslovne aktivnosti i rute putovanja prilagodi novonastalim okolnostima, kako bi se izbeglo stvaranje gužve – navodi srpska carina.

Sistem NCTS 5 postaje operativan i obavezan za upotrebu u svim carinarnicama u Rumuniji za podnošenje i obradu tranzitnih carinskih deklaracija od 17.05.2024. godine od 14 časova.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.