Pokušao preko granice skriven ispod kamiona

Carinici su, na izlazu graničnog prelaza Batrovci 10. septembra 2018. godine, bili svedoci riskantnog pokušaja jednog migranta da granicu pređe sedeći na rezervnom točku ispod šasije kamiona. Istoga dana još petorica Avganistanaca su na već uobičajan način pokušala da se u tovaru kamiona domognu EU. Kada je kamion bugarskih registarskih oznaka koji je prevozio hranu za ptice iz te zemlje ka Francuskoj stigao na granični prelaz Batrovci, carinski službenici su ga uputili dodatan pregled skener uređajem, ne sluteći kakav će prizor ugledati na snimku.

Skener često pokaže ljudske siluete u prikolicama kamiona koji saobraćaju ka zemljama Zapadne Evrope, ali dosad se retko dešavalo da migranti rizikuju život skrivajući se ispod teretnih vozila.

Podsetimo da je jedan takav slučaj zabeležen u jesen 2016. godine kada su carinici na prelazu Šid, ispod kamiona pronašli dvojicu promrzlih i gotovo ukočenih migranata kojima se san o bekstvu na Zapad nije ostvario.

U nešto konvencionalniji način krijumčarenja preko granice upustila su se petorica migranata koje su 10. septembra na Batrovcima carinici zatekli u tovaru jednog kamiona. Reč je o petorici Avganistanaca koje je skener registrovao u prikolici kamiona turskih tablica koji je prevozio krovne metalne konstrukcije na relaciji Turska – Holandija.

Nakon što je kamion prošao kontrolu skenerom, carinici su tokom pregleda vozila otkrili uobičajeni „potpis“ ilegalaca – presečenu, pa pomoću igle i lepka ponovo sastavljenu sajlu.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.