Potpisan ugovor o transportnoj zajednici Zapadnog Balkana

Samit lidera Zapadnog Balkana u Trstu, koji je organizovan u okviru Berlinskog procesa, završen je u sredu, 12. jula 2017. godine potpisivanjem ugovora o transportnoj zajednici, prenosi sajt Vlade Srbije.

Glavna poruka Samita bilo je jačanje regionalne saradnje, odnosno povezivanje, kao ključni element za ubrzanje evropskih integracionih procesa regiona i jačanje ekonomske saradnje, prevashodno u oblasti sektora malih i srednjih preduzeća, IT sektora i nauke.

Ugovor o transportnoj zajednici je velika prilika za sve zemlje potpisnice i mogućnost da se unaprede investicije u saobraćajnu infrastrukturu i napravi jedinstveno tržište, ali i donese veći stepen bezbednosti u saobraćaju.

Ona je navela da zemlje imaju različite nivoe razvijenosti infrastrukture, pre svega puteva i pruga, a sa druge strane isti cilj – bolji životni standard za svoje građane.

– Zato je potrebno razvijati infrastrukturu i povezivati se sa regionom. Zajedno moramo razmisliti i kako da implementiramo zakone EU u ovoj oblasti i da postanemo konkurentno transportno tržište, da ulažemo više u infrastrukturu. Ovo je velika prilika za sve nas, mogućnost da se unaprede investicije u saobraćajnu infrastrukturu i da se napravi jedinstveno tržište – rekla je Mihajlović i ponovila da su nefizičke barijere i zadržavanje robe na graničnim prelazima problem na kojem se mora raditi.

Ona je na sastanku istakla i da je za sprovođenje ugovora veoma važno formiranje Sekretarijata transportne zajednice i poručila da očekuje da zemlje regiona podrže Srbiju, kao zemlju u kojoj će biti sedište ovog tela.

Evropski komesarka za transport Violeta Bulc, koja je prisustvovala sastanku, istakla je da je nakon potpisivanja ugovor, potrebno dalje razvijati saobraćajnu infrastrukturu, ali je ujedno ukazala i na značaj bezbednosti na putevima. Bulc je predložila i formiranje radnih grupa koje bi se u okviru ovog ugovora bavile najvažnijim temama.

Ministri regiona su se složili da je neophodno raditi na infrastrukturnim projektima, graditi i održavati puteve, jer to znači i veći stepen bezbednosti za vozače, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.