Poziv izvoznicima u SAD da obnove registraciju u Upravi za hranu i lekove

Privredna komora Srbije podseća privrednike i kompanije koji izvoze u SAD da do kraja godine obnove registraciju u Upravi za hranu i lekove SAD (US Food and Drug Administration) kako bi svoje proizvode mogli nesmetano da izvoze. Obnova registracije u Upravi za hranu i lekove SAD (FDA US) do 31. decembra 2016. obavezna je, vrši se svake druge godine i besplatna je.

FDA US je agencija odgovorna za zaštitu javnog zdravlja obezbeđujući sigurnost, efikasnost i bezbednost ljudskih i veterinarskih lekova, hrane, bioloških proizvoda, kao i medicinskih sredstava.

Agencija ima odgovornost za regulisanje proizvodnje, marketinga i distribucije duvanskih proizvoda radi zaštite javnog zdravlja i smanjenja upotrebe duvana od strane maloletnika. Takođe, FDA US ima ovlašćenja i nadležnost za unapređenje javnog zdravlja kroz inovacije, koje čine medicinske proizvode efikasnijim, sigurnijim, više pristupačnijim stanovništvu i pomažući javnosti da dobije tačne, informacije o sastojcima svih proizvoda koji su u domenu verifikacije FDA US (www.fda.gov/default.htm).

Amerika je 19. izvozni partner srpske privrede, ukupan izvoz u prvih šest meseci 2016. godine iz Srbije u SAD iznosio je 102,7 miliona američkih dolara. Srbiji je u trgovinskoj razmeni sa SAD odobrena preferencijalna trgovina, kroz primenu Opšte šeme preferencijala (GSP). Preferencijalna trgovina podrazumeva da se u SAD mogu uvoziti proizvodi iz više od 140 zemalja bez carina ili sa minimalnom carinom. Bescarinski izvoz odnosi se na preko 4.900 proizvoda, najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda.

Takođe, roba mora da zadovolji i kriterijum porekla,  mora da bude proizvedena u Srbiji sa najmanje 35 odsto vrednosti i da bude direktno isporučena iz Srbije. Privreda Sjedinjenih Američkih Država je jedna od najproduktivnijih, tehnološki najrazvijenijih i najkonkurentnijih ekonomija, najveće potrošačko društvo sa najvećim uticajem na svetske privredne tokove. Link za obnovu registracije i sve neophodne informacije OVDE

Kontakt u PKS marica.vidanovic@pks.rs

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.