Prethodna najava robe u Rumuniji – Od danas kazne za prekršaje u vezi sa RO e-Transport sistemom

Rumunsko udruženje prevoznika UNTRR podseća da od danas (1. jula) počinje kažnjavanje prekršaja u vezi sa sistemom RO e-Transport.

Svrha RO e-Transport sistema, koji su uvele rumunske vlasti, jeste praćenje proizvoda sa visokim fiskalnim rizikom, koji se prevoze unutar zemlje. Shodno tome, svaka transportna operacija koja uključuje robu koja spada u jednu od kategorija rizika, koju su ustanovile rumunske vlasti, mora biti unapred registrovana u sistemu RO e-Transport, nakon čega dobija jedinstveni UIT kod koji sistem automatski generiše.

Cilj uvođenja ovog sistema je povećanje naplate poreza i sprečavanje nelegalne trgovine. Sistem RO e-transport povezan je sa sistemima Ministarstva finansija Rumunije, Nacionalne agencije za fiskalnu upravu Rumunije i Uprave carina Rumunije.

Najava prevoza robe koja je visokog poreskog rizika mora se izvršiti u roku od tri kalendarska dana pre otpočinjanja prevoza.  Subjekti koji su u obavezi da izvrše prethodnu najavu pomenute robe dužni su da prevozniku dostave UIT kod za robu koja se prevozi najkasnije pre ulaska vozila na teritoriju Rumunije ili najkasnije na mestu utovara robe u Rumuniji.

Prevoznik je dužan da vozaču dostavi UIT kod za robu koju prevozi najkasnije pre ulaska vozila na teritoriju Rumunije ili najkasnije na mestu utovara robe u Rumuniji.

Kazna za neizvršenje prethodne najave pojedine robe i neposedovanja UIT koda kreće se od 5.000 do 10.000 RON (okvrirno – 1.000 do 2.000 evra).

Kompletno obaveštenje rumunskog udruženja i detalje, pogledajte OVDE.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.