Priština ZABRANILA uvoz srpske robe bez oznake „Republika Kosovo“

Vlada u Prištini usvojila je sinoć niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na robi i pratećim dokumentima nije naznačeno „Republika Kosovo“, objavio je portal Kosovo online, pozivajući se na nezvanične izvore. Prema toj odluci preduzeća iz Srbije moraju da obezbede ulaznu dozvolu za svako vozilo sa robom koje ulazi na Kosovo, a zahtev za dozvolu podnosi se Kancelariji za vezu Prištine u Srbiji. Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić navodi da je to istovremeno atak na evropske vrednosti i materijalnu egzistenciju i Albanaca i Srba.

– Odluka vlade privremenih institucija samouprave u Prištini o trgovinskoj blokadi, odnosno novoj potpunoj zabrani za srpsku robu, predstavlja eskalaciju rata sa zdravim razumom koji se mesecima vodi iz Prištine – naveo je Đurić u saopštenju objavljenom na sajtu Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Navodi da zahteva hitne međunarodne sankcije protiv Prištine zbog „ovakvog ilegalnog postupka, protivnog svim domaćim i međunarodnim normama“.

Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine.

– To su mere reciprociteta što možda ni građani Srbije ni međunarodna zajednica nisu prepoznali kao još goru meru od takse, koje su duplirale cenu robe, ali je bar prolazila. Ova vlada u Prištini je donela odluku da se uvedu mere reciprociteta, što je od strane nekih zemalja pozdravljeno kao korak napred. Mi smo odmah rekli da je to neprihvatljivo – navodi ministar spoljnih poslova Srbije.

Prihvatanjem tih mera, kako kaže, Srbija bi priznala Kosovo.

– Mi nemamo ni nameru da nastavimo dijalog dok se ne ukinu takse i reciprocitet. To je neprihvatljivo za nas i negacija svih dogovora. Sa pravom očekujemo reakciju međunarodne zajednice.

Prema njegovim rečima, dijalog Beograda i Prištine sada je „na respiratoru“.

Izvor: Radio-televizija Srbije

Kako je izgledao plasman iz centralne Srbije na KiM, nakon što je objavljeno da su stopstotne takse privremeno ukinute, pročitajte u tekstu koji smo objavili 7. maja

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.