Izvoz osnovnih namirnica i dezinfekcionih sredstava obustavljen 30 dana

Privremena zabrana izvoza osnovnih proizvoda iz Srbije, u cilju sprečavanja kritične nestašice, odnosno ublažavanja posledica nestašice, trajaće 3o dana. 

Odluku o zabrani izvoza Vlada Srbije donela je 14. marta.

Privremena zabrana uvedena je za sledeću robu: pšenično brašno, suncokretovo ulje, beli šećer, sapune, deterdžente, rukavice od plastičnih masa, pelene za decu i odrasle, maramice, ubruse (u rolni i na komad), plastične maske sa tekstilnim filterom, te za tekstilne prekrivke za hiruršku upotrebu, hirurška odela od papira, papirne maske, zaštitna gumena odela, gumene hirurške i ostale rukavice, hirurška tekstilna odela, varikinu i ostale dezinfektante, asepsol, alkohol, kao i za zaštitne naočare.

Odluka o privremenoj zabrani izvoza (zvanični naziv: Odluka o privremenoj zabrani izvoza osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo u cilju sprečavanja kritične nestašice ovih proizvoda, odnosno ublažavanja posledica nestašice nastale usled potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim širenjem virusa SARS-Cov-2) objavljena je u Službenom glasniku 28/2020. Taj dokument dostupan je svim zainteresovanima, a možete ga pročitati OVDE. 

Na teritoriji cele Srbije juče je uvedeno vanredno stanje.