Produžen Program trgovinskih olakšica (GTFP)

Uprava carina Srbije je nedavno zvanično počela implementaciju SECO-SCO Opšteg programa trgovinskih olakšica (Global Trade Facilitation Programme-GTFP).

GTFP je zajednički program Državnog sekretarijata za ekonomske odnose Švajcarske (State Secretariat for Economic Affairs of Switzerland – SECO) i Svetske carinske organizacije (SCO). Njegov cilj je da se kroz implementaciju i primenu međunarodnih standarda i najbolje prakse za uvoz, izvoz i tranzit robe, doprinese ubrzanju i olakšanju međunarodne trgovine izabranih zemalja korisnika programa, odnosno njihovih carinskih administracija.

Nakon detaljne i iscrpne faze pripreme realizacije projekta u Srbiji, tri strane su dogovorile da srpska carina, kroz ovaj program, od akredovatinih eksperata SCO za usko stručne oblasti primi tehničku pomoć u sledećim oblastim:

– daljoj modernizaciji organizacionog razvoja kroz unapređenje upravljanja ljudskim resursima i strateškog planiranja;

– dostizanju najviših međunarodnih standarda u oblasti trgovinskih olakšica kroz dalji razvoj analize rizika, ovlašćenog privrednog subjekta i procesa konsultacija sa poslovnom zajednicom i relevatnim, drugim državnim organima sa kojima svakodnevno ostvaruje odličnu saradnju povodom prekograničnog prometa robe.

U momentu dogovaranja ove značajne pomoći za Upravu carina Srbije, GTFP program je trebalo da traje do decembra 2022. godine, ali je taj rok produžen do decembra 2023. godine.

Više o ovome, kao i dodatne informacije o samom GTFP programu, možete pročitati i na zvaničnom sajtu Svetske carinske organizacije.

Zamenik direktora Uprave carina Duško Marinković je u intervjuu, datom SECO-WCO Timu, po pitanju očekivanih rezultata ovog projekta u Srbiji, istakao da će projekat doprineti daljoj modernizaciji Carine Srbije i pozitivno uticati na olakšanje trgovine, odnosno sprovođenje carinskih postupaka na brži i efikasniji način, uz smanjenje troškova za sve privredne subjekte.

Zanimljive detalje GTFP, kao i benefite koje je doneo dosadašnjim zemljama-učesnicama, te koje će doneti onima koji su nedavno otpočeli implementaciju, možete pogledati i u videu u nastavku:

Kako se navodi, dve zemlje koje su se pridružile GTFP nedavno – Srbija i Ukrajina, očekuju smanjenje vremena potrebnog za prekogranične operacije za 5%, bolju usklađenost sa TFA (Trade Facilitation Agreement), kao i stvaranje povoljnijeg trgovinskog okruženja.