Prvi korak ka automatizaciji uvoza i izvoza

Rezultati EU projekta vrednog više od 1,5 mil EUR, namenjenog pripremi za uvođenje automatizovanih postupaka uvoza i izvoza, koja je od suštinske važnosti za unapređenje poslovanja Uprave carina, predstavljeni su 16. jula 2019. godine na završnom događaju u Privrednoj komori Srbije.  Za sprovođenje ovog projekata Evropska unija donirala je 1.411.335 evra, dok je Republika Srbija učestvovala sa 156.815 evra.

Zahvaljujući pripremnom projektu, napravljen je prvi korak ka automatizaciji postupaka od koje se očekuje da značajno unapredi kvalitet servisa koji Uprava carina Srbije pruža poslovnoj zajednici i građanima i svrsta je u red visoko razvijenih carinskih administracija, navela je Uprava carina u saopštenju.

Tokom projekta ostvareni su planirani rezultati: sprovedeno je 19 obuka iz raznih oblasti, od strateškog planiranja i upoznavanja sa najboljom praksom pri sprovođenju EU carinskog zakonodavstva, do razvoja i implementacije IT sistema neophodnih za sprovođenje automatizovanog uvoza i izvoza. Pripremljeni su predlozi strateških dokumenata Uprave carina u vezi sa upravljanjem ljudskim resursima, organizacijom carinske službe i unapređenjem IT sistema.

Tokom projekta, poslovna zajednica na čiji će rad bitno uticati uvođenje automatizacije uvozno-izvoznih postupaka je kroz brojne seminare u regionalnim privrednim komorama detaljno upoznata sa novinama koje ih očekuju. Obuke su organizovane i za carinske službenike koji takođe moraju biti spremeni za početak primene automatizovanih postupaka.

U aktivnostima projekta su učestvovali eksperti iz 10 država članica i država kandidata, a predstavnici Uprave carina i Ministarstva finansija su tokom studijskih poseta imali priliku da se uverekako u praksi funkcioniše primena automatizovanih postupaka.

Carina podseća da automatizovani uvoz i izvoz podrazumevaju da se carinski postupci sprovode u bespapirnom okruženju za carinu i privredu, a njihova potpuna implementacija je i jedan od uslova za pristupanje Evropskoj uniji.

Privrednicima će svakako najznačajnije biti to što puna primena ovih sistema, koja se očekuje do kraja 2023. godine, utiče na smanjenje vremena i troškova neophodnih za obavljanje izvoznih i uvoznih carinskih postupaka, čime se povećava konkurentnost naše privrede.

Pored toga što vodi poboljšanju kvaliteta usluga Uprave carina Srbije zahvaljujući modernizaciji njenog IT sistema, automatizacija doprinosi zaštiti interesa građana kroz bolju kontrolu, poboljšanje aspekata sigurnosti i bezbednosti, ali i efikasnije punjenjenje budžeta.