Rast trgovinske razmene Srbije i Italije u 2021.

Trgovinska razmena između Srbije i Italije nastavlja zamah u 2021. godini, kaže ambasador Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo (Carlo Lo Cascio).

– Italija je prvi strani investitor u Srbiji i drugi najveći trgovinski partner, posle Nemačke, sa trgovinskom razmenom od nešto manje od 3,8 milijardi u 2019. i 3,4 milijarde evra u 2020. To je izvanredan rezultat s obzirom na tešku ekonomsku situaciju povezanu sa pandemijom. Na 2021. godinu gledamo kao na godinu ponovnog pokretanja – rekao je Lo Kašo u itervjuu za italijanski Nordesteconomia prošle sedmice.

Podaci objavljeni pre nekoliko dana su veoma ohrabrujući: u prva četiri meseca obim bilateralne trgovine je čak dvocifreno porastao, zabeleživši +19,3%, odnosno rast na na 1.063 miliona evra. Naš izvoz u Srbiju takođe je porastao za 21%, sa 585 na 706 miliona evra.

Ekonomsko partnerstvo dve zemlje kreće se od tradicionalnih sektora (automobilska industrija, odeća, obuća, mašine, poljoprivredni proizvodi) do novih oblasti, kao što su digitalizacija i energetska tranzicija, koje italijanskim kompanijama nude mnogobrojne mogućnosti, dodao je ambasador.

Kada je reč o italijanskim investicijama u Srbiji, Lo Kašo podseća da je prema podacima Razvojne agencije Srbije Italija i u 2021. zadržala mesto prvog stranog investitora u Srbiji po vrednosti projekata (sa tržišnim učešćem od 10,7%), kao i drugog najvećeg investitora po broju projekata, posle Nemačke (sa udelom od 14,4%).