Rusija odbija da prihvati produženi TIR karnet

Međunarodna unija drumskih transportera (IRU) odlučila je da produži važenje karneta izdatih prevoznicima između februara i kraja aprila 2020. Organizacija je pregovarala sa vlastima, kako bi takvi karneti bili prihvaćeni prilikom ulaska u carinsko područje zemlje.

Belorusija se sa tim složila, ali su se problemi pojavili u slučaju Rusije, izveštava poljsko udruženje međunarodnih prevoznika ZMPD.

U slučaju Belorusije, Turske ili Poljske nema problema u procedurama sa produženim karnetima. Belorusija se saglasila da se TIR karneti kojima je istekao rok mogu koristiti između 30. avgusta i 30. septembra. Stoga, formalno, poljski prevoznici mogu prevoziti TIR teret sa karnetima kojima je istekao rok trajanja do Turske, Belorusije i Rusije.

U međuvremenu, neki problemi su se pojavili u slučaju Rusije i Ukrajine. Prema ZMPD-u, vlade ovih zemalja nisu dale zvaničnu izjavu o prihvatanju karneta kojima je istekao rok trajanja. Zbog toga ih granične carinarnice ovih zemalja ne prihvataju. Iz tog razloga, jedini transportni koridor prema Rusiji je Belorusija, jer se mogu javiti problemi sa prihvatanjem takvih karneta na ruskim graničnim prelazima.

– Zbog činjenice da granične carinske ispostave ovih zemalja (Rusija i Ukrajina) ne prihvataju TIR karnete kojima je istekao rok, prevoznici moraju da odaberu tranzit preko Belorusije – rekla je Anita Rusztecka, šef TIR tima u ZMPD-u.

Izvor: trans.info

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.