Rusija ratifikovala sporazum o slobodnoj trgovini EAEU i Srbije

Savet Ruske Federacije, gornji dom ruskog parlamenta, ratifikovao je danas sporazum o zoni slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i Republike Srbije, preneo je Tanjug.

Sporazumom potpisanim u Moskvi 25. oktobra 2019. godine definisana su glavna pravila u trgovini između država članica EAEU i Srbije u skladu sa standardima Svetske trgovinske organizacije (STO).

Dokument obavezuje strane potpisnice da liberalizuju međusobnu trgovinu u skladu sa odredbama sporazuma i pravilima STO u cilju uspostavljanja režima slobodne trgovine između EAEU i njenih država članica (s jedne strane) i Republike Srbije (s druge strane).

Izvoz cigareta

Kako bi dokument postao validan, potrebno je da ga ratifikuju sve države EAEU. Srbija je do sada uvozila cigarete iz Rusije bez carine, a istovremeno domaće cigarete su se izvozile uz veliku stopu carinskog opterećenja.

Ovim sporazumom će to biti promenjeno, a korist će imati i proizvođači voćnih rakija i vinjaka u Srbiji. Krajem oktobra, Ministarstvo trgovine Srbije najavilo je kako se očekuje da će sporazum biti ratifikovan tokom sledeće godine.

– Najbitnije da je ratifikovala Rusija, jer ona je naš partner i najvažnija država u ovoj uniji. Verujemo da će ostale zemlje uskoro potpisati, jer se čekalo na Moskvu – rekla je tada Jagoda Lazarević, pomoćnica ministra trgovine za bilateralnu ekonomsku saradnju.

Sporazum podrazumeva i da će sve strane sarađivati i razmenjivati informacije o standardima, tehničkim propisima i nadzoru tržišta. To uključuje akreditaciju, ispitivanje i sertifikaciju.

 

 

Podeli na društvenim mrežama: