Samo 10% malih firmi u Srbiji izvozi robu

Najveći broj srpskih malih i srednjih preduzeća svoje proizvode ne plasira u inostranstvo. Čak 68% njih ne samo da ne gleda preko granice zemlje, već ne prelazi ni međe mesta u kome posluju. Svega trećina pokriva teritoriju čitave Srbije. Do bivših jugoslovenskih republika „dobacuje“ šest odsto firmi, a svega tri odsto svoje artikle uspeva da prodaje i nešto daljim kupcima.

Ovo otkriva „Anketa 1.000 preduzeća“, koju već pet godina organizuje USAID Projekat za bolje uslove poslovanja. Što se tiče izvoznih kapaciteta, rezultati su gotovo identični iz godine u godinu. Čak 91% ispitanika – nema stranog kupca, pišu „Novosti“.

– Sami vlasnici preduzeća objašnjavaju da im je najlakše da rade za poznatog kupca. Plasmanom proizvoda dobavljačima koje znaju veruju da će obezbediti sigurniju naplatu. Imaju više poverenja u njih. Plaše se da bi procenat naplate bio manji kada bi robu prodavali nepoznatim kupcima. To je najčešće objašnjenje – kaže za „Novosti“ Dragana Stanojević, direktor USAID projekta.

Izvoz Srbije vuče 1.200 kompanija, podaci su PKS, a ukupna vrednost plasmana u inostranstvo 15 najvećih izvoznika u 2016. godini iznosila je 3,9 mlrd EUR.

Osim navedenih razloga, firme se ne usuđuju da pokrenu izvoz, prema iskustvu portala PlutonLogistics, i zbog nedostatka informacija o izvoznim procedurama, potrebnoj carinskoj dokumentaciji, neophodnim sertifikatima, ceni i načinu transporta, kao i broju dana koji je potreban da se roba dostavi.

Našem sajtu svakodnevno stižu mejlovi sličnog sadržaja: kako da izvozim drvene stolice u Švedsku, transportujem smrznutu malinu u Ameriku, plasiram lisnato testo u Nemačku, prevezem poljoprivrednu mašinu u Alžir…

S obzirom da su u pitanju nove firme i neizvesan posao za špeditera, špediterske firme ne poklanjaju pažnju ovim upitima, već svoje resurse usmeravaju na već postojeće klijente i osvajanje poznatih izvoznika. Ovi upiti logističkim i transportnim firmama nisu u fokusu i najčešće se daju se opšte ponude. 

Kada sledeći put dobijete upit ovog tipa, setite se da mala i srednja preduzeća čine čak 99,8% ukupnih privrednih subjekata i da je to veliki resurs i potencijal za rast obima poslovanja i sticanje novih klijenata.

Sa druge strane, ako ste proizvođač, planirate izvoz svojih proizvoda, a  imate slične dileme, pozivamo vas na konferenciju LOGIC 2017 gde ćete od učesnika konferencije i prisutnih špeditera moći da saznate sve informacije vezane za logistiku, transport, uvozno-izvozne procedure.

Rezervišite svoje mesto putem mejla m.kilibarda@sf.bg.ac.rs