ŠPEDLOG proslavio 20 godina rada (FOTO)

Nacionalna Asocijacija špediterskih društava i agenata P.U. „Transport i Logistika“, koju čine više od 80 špediterskih društava i agenata i koja delatnošću svojih članica pokriva više od 70% spoljnotrgovinskog prometa Srbije u domenu transporta, logistike, carinskog posredovanja, skladištenja i distribucije, u skladu sa svojim programom rada za 2023. godinu održala je 25. maja XXI redovnu skupštinu. Tom prilikom proslavljen je i jubilej – dvadest godina uspešnog rada i postojanja. Skup je održan u konferencijskim salama IN Hotela u Novom Beogradu, u standardnom formatu, radnim i svečanim delom Skupštine.

Na početku svečanog dela predsednik NA Slavoljub Jevtić je prigodnom prezentacijom podsetio delegate članica i goste na početak rada 2003. godine, kao i na značajne aktivnosti i pojedince koji su svojim radom doprineli razvoju asocijacije .

Predsednik FIATA dr Ivan Petrov

Članovima Skupštine i gostima prvo se obratio predsednik Međunarodnog saveza špediterskih udruženja (FIATA) dr Ivan Petrov, koji je predstavio planove rada te asocijacije na polju digitalizacije i dekarbonizacije i najavio aktivnu saradnju na obrazovnim programima i pripremi kongresa asocijacija jugoistočne Evrope (SEEFF) koji je planiran za maj 2024. godine.

Prisutnima se zatim obratio i dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu prof. dr Nebojša Bojović koji je istakao značaj saradnje nauke i privrede. Najnoviji primer saradnje nauke i privrede predstavila je i prof. dr Đurđica Stojanović sa FTN u Novom Sadu koja je prezentovala projekat „Promocija tradicije srpske špedicije“ i monografiju, koja obuhvata istorijski period od Srednjeg veka do danas i koja će biti objavljena u dve knjige tokom 2023. i početkom 2024. godine.

Slavoljub Jevtić i Nebojša Bojović

Predsednik NA je predstavio planove za organizaciju kongresa SEEFF, koji je zakazan za maj 2024. godine u Beogradu. Kako je naveo, biće to najznačajni skup na tlu Evrope u ovoj oblasti. Očekuje se veliki broj učesnika sa celog kontinenta, a na događaju će biti predstavljene novine iz oblasti logistike, upravljanja, održivosti, menadžmenta itd.

Posebni gosti uz predsednika FIATA dr Ivana Petrova bili su i članovi delegacije Mađarske asocijacije VJAZSZ, koje je predvodio generalni sekretar Šandor Sepeši.

Na kraju svečanog dela Skupštine, dodeljene su plakete i zahvalnice zaslužnim institucijama i pojedincima koji su svojim radom i delovanjem zaslužili ta priznanja.

Nakon održanih prezentacija, druženje, kao i razmena informacija i mišljenja, nastavljeni su na koktelu.