U paletarniku švercovao kikiriki, leblebije, brusnice

Carinici su 26. avgusta 2020. godine, u saradnji sa policijom, na graničnom prelazu Preševo sprečili pokušaj krijumčarenja preko 100 kilograma raznih “grickalica“, ali i značajne količinu stomatološke opreme.

Prvi slučaj otkriven je u popodnevnim časovima na ulazu u zemlju, kada su carinici detaljno pregledali kamion makedonskih registarskih oznaka kojim je upravljao 45-godišnji makedonski državljanin albanske nacionalnosti.

Vozač je carinskom službeniku rekao da nema ništa da prijavi sem 23 tone lima u koturima koje prevozi kao tovar kamiona.

Međutim, ispod ležaja u kabini ovog teretnjaka bila je sakrivena razna stomatološka oprema i materijal među kojom su se našle igle za zubne nerve, sprej za desni, cement za plombiranje zuba, brizgalice, gumice za poliranje zuba itd.

U izjavi datoj nakon otkrivanja prekršaja, vozač je naveo da je robu preuzeo u Skoplju i da je istu trebalo da preda osobi u Hrvatskoj.

Kako je reč o stranom državljaninu, prekršaj je procesuiran po hitnom postupku, a sud je doneo odluku da se prekršilac novčano kazni, kao i da se roba otkrivena u prekršaju trajno oduzme.

Nekoliko sati kasnije, u večernjim časovima, na istom prelazu carinici su sprečili i pokušaj krijumčarenja 109 kilograma raznih “grickalica“.

Carinska službenica koja je radila na ovom slučaju, odlučila je da pregleda naizgled prazan kamion domaćih registarskih oznaka kojim je upravljao srpski državljanin.

Ubrzo se pokazalo da je ta odluka bila ispravna, jer je vozač kamiona u paletarniku pokušao da sakrije 50 kilograma pikant kikirikija, 20 kilograma leblebija, 11 kilograma sušene brusnice i 28 kilograma čokoladnih dražeja.

Pošto je vozač državljanin Srbije, kompletan predmet je predat carinarnici Niš na dalju nadležnost, a neprijavljena roba je privremeno zadržana.

Izvor/foto: carina.rs

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.