Srbija i Kina potpisale Sporazum o uzajamnom priznavanju AEO S

Predstavnici Uprave carina i Ambasade NR Kine su tokom onlajn sastanka, održanog 4. februara 2021. godine potpisali Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o uzajamnom priznavanju Programa Ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEO S) Uprave carina, Ministarstva finansija Republike Srbije i Programa za upravljanje kreditima preduzeća Generalne carinske administracije Narodne Republike Kine.

Sporazume su u ime svojih Vlada potpisali ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo i zamenik direktora Uprave carina Duško Marinković.

On je tom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma, rekavši da je to još jedna potvrda izuzetne saradnje carinskih administracija dve zemlje:

– Ovim sporazumom carinske administracije Srbije i Kine nastavljaju odličnu saradnju koja se tokom nekoliko proteklih godina odvija i kroz Okvirni protokol za saradnju u olakšavanju postupka carinjenja između kineske, mađarske, srpske i makedonske carine (3+1), potpisan u Beogradu 17. decembra 2014. godine, u okviru Samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope –  rekao je između ostalog Marinković.

Njena ekselencija Čen Bo se obratila na odličnom srpskom jeziku i ukazala da je NR Kina veoma zadovoljna što sa Srbijom ima uspešnu saradnju i u oblasti carina, naročito sada, u doba pandemije.

– Očekujem i nadam se da će ovaj sporazum predstavljati dalji osnov za jačanje ekonomskih odnosa i još bolju kooperaciju carinskih administracija naše dve zemlje.

Obe strane su se saglasile da će potpisivanje ovog sporazuma, kao i njegovo skoro stupanje na snagu doprineti još uspešnijoj saradnji NR Kine i Republike Srbije.