Srbija na svetskoj mapi slobodnih zona

Predsednik svetske organizacije slobodnih zona FEMOZE Huan Torents posetio je Privrednu komoru Srbije u okviru priprema za veliku međunardonu konferenciju, koja će se održati u Beogradu 18. i 19. septembra.  Konferencija Svetske organizacije slobodnih zona biće prilika da se promovišu zone Srbije, da se predstave njihovi kapaciteti i infrastruktura, kao i mogućnosti za investiranje. Iako su neke od 13 slobodnih zona u Srbiji dobro rangirane među zonama u svetu, one prema Torentsovim rečima, još treba da se suoče sa nekoliko izazova.

 – Neke od njih rade dobro, neke još treba da unapredimo putem treninga, radionica, i drugih razvojnih alata. Femoza je ovde da promoviše slobodne zone Srbije i da postavi Srbiju na svetsku mapu –  rekao je Torents.

Međutim, poreske olakšice, kakve sada postoje u režimu slobodnih zona, neće biti moguće jer ih zakonodavstvo Evrospke unije drugačije reguliše. U tom smislu, dragoceno je iskustvo Huana Torentsa, koji je deset godina bio menadžer slobodne zone u Barseloni, a na dužnost je stupio tri godine pre nego što je Španija postala punopravna članica EU. Na osnovu svojih iskustava, Torents ukazuje da ulaskom zemlje u EU prestaje da važi režim poreskih olakšica za kompanije koje posluju u slobodnim zonama, ali da to nije katastrofa.

 – Tada morate da unapredite usluge i da promenite strategiju. Morate da se menjate –  kaže Torents.

On podseća da je tokom procesa pridruživanja Španije EU pokušavao da privuče investitore u zonu u Barseloni, govoreći da sada ne moraju da plaćaju poreze, ali da će od 1993. morati da plaćaju sve kao i drugi.

– S druge strasne, poslujući u našoj slobodnoj zoni postajete evropska kompanija, a vaši proizvodi postaju evropski –  govorio je Torents investitorima. Za slobodne zone i druga posebne ekonomske zone, prema Torentsovim rečima, najvažnija je lokacija blizu potencijalnog tržišta.

– Srbija je mala zemlja ali sa veoma drobrom strateškom pozicijom između istoka i zapada –  rekao je Torents i podsetio da konkurencija slobodnim zonama u Srbiji nisu zone u Latinskoj Americi, niti kineske slobodne zone.

– Danas su transportne i carinske procedure vrlo skupe, a slobodne zone mogu da ih relaksiraju. Treba da iskoristite prednost blizine velikog tržištas. Opstanak je moguć samo ako ste blizu tržišta – zaključuje Torents. Svetska asocijacija slobodnih zona FEMOZE pomoći će Srbiji da se pripremi za što bezbolniji prolazak kroz taj proces između ostalog i tako što će na svom sajtu postaviti informacije o zakonima, poreskim olakšicama, programima direktnih stranih investicija i tehnologijama, a u planu je i da se do konferencije u septembru na tu mapu stave sve balkanske zmlje.