Srbija usklađuje regulativu za početak primene Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom

Još nekoliko dana ostalo je do početka primene Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, zbog čega je Srbija je tokom proteklih sedmica sprovodila neophodna usklađivanja regulative, odnosno carinskih propisa.

U vezi sa početkom primene SST sa Kinom, izmenjen je Pravilnik o obliku, sadržini, načinu podnošenja i popunjavanja deklaracija i drugih obrazaca u carinskom postupku (Službeni glasnik RS, broj 42/2019,…50/2024).

Kako iz Uprave carina Srbije za portal PlutonLogistics preciziraju, u Prilogu 8. deo XV (Zakonski osnov za oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina, neplaćanje carine, odnosno povećanje ili sniženje stope carine po carinskom i drugim zakonima) dodati su sledeći zakonski osnovi za primenu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine:

U Prilogu 8. deo XXIV (Priložene isprave i dodatne informacije osim za nacionalni postupak tranzita) pod 6. (Uverenja o poreklu i druga uverenja), dodaju se šifre U17 i U18.

Kompletan izmenjeni Pravilnik o obliku, sadržini, načinu podnošenja i popunjavanja deklaracija i drugih obrazaca u carinskom postupku možete pogledati OVDE

Nadalje, Vlada je na sednici održanoj 13. juna 2024. godine usvojila novu Uredbu o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2024. godinu (CT2024). Osnovni razlog donošenja nove CT2024 upravo je stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine.

Kako piše Paragraf, nova CT2024 sadrži preferencijalne stope za primenu Sporazuma sa NR Kinom, odnosno sadrži transparentno prikazan nivo carinske zaštite primenjen na usklađenu nomenklaturu za 2024. godinu. Iz tog razloga nova CT2024 ima promene u sledećim delovima:

• Deo I – Pregled oznaka i simbola – oznaka za ovaj sporazum;
• Deo II – Carinska tarifa (Odeljci i Glave) – u koloni (5) odgovarajuće preferencijalne stope za primenu ovog sporazuma.

Sporazum sa NR Kinom ne propisuje preferencijalne kvote, te nema promena u Delu IV nove CT2024. Takođe, nova CT2024 uključuje ispravke pojedinih tehničkih grešaka u tekstu, radi dodatnih usaglašavanja sa Kombinovanom nomenklaturom EU za 2024. godinu, navodi se u tekstu objavljenom na sajtu Paragrafam.

Nova CT2024 stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS (Sl. glasnik RS br. 54/2024, od 20. juna 2024), a počinje da se primenjuje od 1. jula 2024. godine. Danom početka primene nove CT2024 prestaje da važi Uredba o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2024. godinu (Sl. glasnik RS, br. 106/2023).

Kompletnu Uredbu o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2024. godinu možete pogledati na sajtu Vlade – OVDE. 

Vesović: SST sa Kinom učiniće Srbiju atraktivnijom destinacijom za investitore

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom učiniće Srbiju dodatno atraktivnom destinacijom za potencijalne investitore, rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) na skupu povodom predstavljanja tog Sporazuma čija primena kreće 1. jula.

Na događaju koji je u utorak održan u Beogradu, Vesović je ocenio da je početak primene Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom „najvažnija ekonomska vest za privredu Srbije u ovoj godini i veliki iskorak u ekonomskim odnosima Srbije i Kine koji imaju dinamičan rast u proteklih 10 godina“.

On je istakao da pored Srbije ovakav sporazum u Evropi imaju samo Švajcarska i Gruzija, što, kako je naveo, Srbiji daje konkurentsku prednost u odnosu na ostale države.

Dodao je i da će se pratiti eventualni poremećaji na tržištu koje bi Sporazum mogao da izazove, jer je cilj da se pre svega, kao najosetljivija, zaštite mala i srednja preduzeća od mogućih negativnih posledica.

Vesović je kazao da od 1. jula bez carine iz Srbije u Kinu pored ostalog već mogu da se izvoze sveže voće i povrće, farmaceutski proizvodi, proizvodi hemijske i mašinske industrije.

On je istakao da „ne postoji opasnost od zloupotrebe sporazuma i da Srbija postane ‘protočni bojler’ u razmeni između Kine i trećih strana, jer je propisano da za bescarinski izvoz u Srbiji mora da bude proizvedeno više od 50% proizvoda koji se plasira na kinesko tržište“, a najavio je i da će se sprovesti ciklus predstavljanja Sporazuma o slobodnoj trgovini u više regionalnih komora.

Ministar trgovine Tomislav Momirović podsetio da će prvog dana stupanja sporazuma na snagu 60 odsto robe, što je, kako je naveo, oko 10.000 proizvoda, biti oslobođeno carina, u narednih pet do 10 godina još 30 odsto robe, dok će 10 odsto najosetljivijih proizvoda, pre svega poljoprivrednih, biti i dalje zaštićeni.

Dodao je i da će roba koja će biti oslobođena carina za pet godina do tada godišnje imati umanjenu carinu za po 20 odsto, dok će roba koja će biti bez carina za 10 godina, do tada godišnje imati smanjenje carina od po 10 procenata.

Pre svega nam je cilj da na kineskom tržištu domaće kompanije plasiraju i brendiraju svoje proizvode, ali Sporazum znači i da će ljudi koji uvoze iz Kine imati povoljniji uvoz. Država se svesno lišila prihoda od carina u jednom segmentu da bi privreda mogla da uvozi po povoljnijim uslovima, rekao je ministar.

Momirović ja naglasio i da na sajtu Ministarstva trgovine svi zainteresovani mogu da vide detalje Sporazuma, kao i status više od 20.000 artikala koji su obuhvaćenih ovim ugovorom.

On je istakao i da će država pratiti primenu Sporazuma sa Kinom, kako ne bi došlo do prekomernog uvoza, ističući da se „ne može desiti da se Sporazum zloupotrebi“. Momirović je najavio i da se radi na skorom potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije sa Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom nova prilika za srpske firme: evo šta kažu logističari!

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.