Srbija zatvara carinski terminal u Preševu

Uz obrazloženje da je opao uvoz i izvoz, Vlada Srbije zatvorila je carinski terminial u Preševu, prebacivši ga u Vranje, 40 kilometara od granice, piše Insajderi, a prenosi KoSSev. Zatvaranje ovog terminala izazvalo je reakcije u Preševskoj dolini, gde se smatra da ova odluka ima političku pozadinu.

Ministarstvo finansija Srbije, uprava carina, u saopštenju za javnost, najavilo je da će carinski terminali biti zatvoreni u Preševu, a isti će biti prebačeni u grad Vranje, oko 40 kilometara od Preševa. Zbog toga će doći do pada uvoza i izvoza i poteškoća za finansiranje ove institucije u Preševu, piše KoSSev.

Šef Finansijske službe u Opštini Preševo Besnik Sadiku ocenio je štetnim zatvaranje carinskog terminala, izveštava Radio televizija Kosovo.

Robna carinska ispostava u Preševu nije trajno ukinuta, već je zbog tehničkih problema privremeno prestala da radi, saopštila je naknadno Uprava carina Srbije.

– Razlog prestanka rada te carinske od 25. novembra je tehničke prirode, dok se ne dođe do adekvatnog rešenja za nesmetan nastavak rada – rekli su u agenciji Beta u Upravi carina, povodom informacija prištinskih medija da je terminal na granici između Srbije i Makedonije trajno zatvoren i da to ima političku pozadinu.

U Upravi carina su ocenili da privreda juga Srbije neće trpeti štetne posledice, jer se carinjenje robe može pod istim uslovima obavljati u najbližoj carinskoj ispostavi Vranje ili u bilo kojoj drugoj ispostavi koju privrednici odaberu.