„Sve na jednom šalteru“ – Zajednička kontrola na graničnim prelazima ubrzava promet robe

U sklopu posete carinskoj administraciji Severne Makedonije, predstavnici Transportne zajednice, Saveta za regionalnu saradnju i CEFTA Sekretarijata odlučili su da se uvere kako, nakon godinu dana primene, funkcioniše zajednička kontrola na prelazu Preševo – Tabanovce.

Princip One Stop Shop (Sve na jednom šalteru) na graničnom prelazu Tabanovce primenjuje se od 26. avgusta prošle godine, a on omogućava da se prilikom izlaska iz Srbije kontrola, kako pasoška, tako i robna vrši u Severnoj Makedoniji, i obrnuto, u Srbiji, kada se u nju ulazi iz Severne Makedonije.

Da bi koncept zaživeo bilo je potrebno dosta truda i prilagođavanja obe strane, tako da je na prelazu otvorena još jedna traka sa kolskom vagom što je od izuzetnog značaja za teretni saobraćaj.

Prelazi na kojima se vrši zajednička kontrola značajno doprinose unapređenju prometa preko granice, istakli su tokom današnje posete predstavnici regionalnih organizacija. Kako su naveli, dalji cilj biće promovisanje integrisanog upravljanja granicama u celom regionu.

Očekuje se da se primena koncepta One Stop Shop pozitivno odrazi na privrede obe zemlje i omogući im da postanu konkurentnije, te da sve više teretnih vozila počne da koristi naše puteve umesto da robu transportuju preko zemalja EU.

Implementacija projekta One Stop Shop za integrisano upravljanje granicom je obostrani prioritet, jer omogućava da ni putnici ni privrednici ne gube vreme u čekanju na granici. Integrisani prelaz podrazumeva da se prilikom ulaska i izlaska iz dve zemlje, putnik ili prevoznik zaustavljaju samo na jednom mestu radi kontrole, što značajno ubrzava promet, istaknuto je na današnjem događaju.

Okupljenim novinarima na severnomakedonskoj strani granice obratitila se generalna sekretarka Saveta za regionalnu sradanju, Majlinda Bregu zatim direktor Sekreterijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek, direktor CEFTA Sekreterijata Emir Đikić, kao i domaćin posete direktor Carinske uprave Severne Makedonije Gjoko Tanasoski. Događaju su u ime Uprave carina Srbije prisustvovali upravnik carinarnice Niš, Saša Milenković i šef carinske ispostave Preševo, Senad Radončić, saopštila je Uprava carina.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.