RAST od 40%: Na pomolu rekordna robna razmena Srbije i TURSKE

Trgovinski odnos Srbije i Turske, koji se godinama unazad ubrzano razvija, protiče i u 2021. godini u znaku rasta. Trgovina između dveju zemalja u prva tri kvartala porasla za 37,9% i dostigla vrednost od 1,4 milijarde dolara.

Ta cifra je, već na kraju devetog meseca vrlo blizu obimu spoljnotrogvinske razmene u 2020. godini, koji je iznosio rekordnih 1,5 milijardi dolara.

– Činjenica je da zajedno možemo da uradimo mnogo. Trenutno ubiramo plodove naših političkih, ekonomskih i komercijalnih odnosa koji se poslednjih deset godina razvijaju velikom brzinom. Odlučni smo da u 2021. godini povećamo obim spoljnotrgovinske razmene na dve milijarde dolara, a zatim i na pet milijardi dolara u narednom periodu – kaže Gulčinaj Mumdžu, savetnica trgovinu u Ambasadi Turske u Beogradu.

Turska u Srbiju najviše izvozi tekstil, proizvode iz automobilske i mašinske industrije, belu tehniku, gvožđe i čelik, kao i sveže voće i povrće, a uvozi iz naše zemlje gume, duvan, bakar i plastiku, i proizvode iz mašinske industrije, pokazuju podaci Privredne komore Srbije.

Kako navodi PKS, u Srbiji posluje više od 1.300 preduzeća sa turskim kapitalom. Turska preduzeća su najviše aktivna u tekstilnoj i konfekcijskoj industriji, automobilskoj, građevinskoj i mašinskoj industriji, veleprodaji/maloprodaji, bankarskom sektoru, kao i u sektoru turističkih usluga i zdravstva. Priliku za nova ulaganja vide u oblasti energetike, hotelijerstva, poljoprivrede i stočarstva.

Podsetimo se, investicije Turske u Srbiji 2011. godine vredele su million dolara. Deceniju kasnije, taj broj dostiže 250 miliona dolara.

Turska – vodeći alternativni način nabavke robe

O Turskoj se prethodnih meseci govorilo kao o pouzdanom i ekonomičnom rešenju u transportu različitih vrsta robe. Njena konkurentnost, o kojoj je PlutonLogistics ranije pisao, mogla bi privući sve veći broj uvoznika iz Srbije i drugih zemalja regiona, pre svega zbog dramatičnog skoka cena prevoza iz Kine, kao i nestabilnih prilika u brodskom transportu.