Transport robe samo preko Batrovaca i Kelebije – Pročitajte koji su granični prelazi otvoreni za transport robe

Foto: carina.rs
Foto: carina.rs

Usled velikih kretanja migranata, praćenih zatvaranjem graničnih prelaza ka Mađarskoj, a od sinoć i ka Hrvatskoj, transport robe je dodatno otežan i u ovom trenutku odvija se preko dva granična prelaza: Batrovaca ka Hrvatskoj i Kelebije ka Mađarskoj. Na oba prelaza je zbog toga došlo do formiranja kolona kamiona koje su trenutno duge oko 5 – 6 kilometara, a vreme zadržavanja je oko 15 sati na Batrovcima i oko 10 sati na Kelebiji.

Sa terena smo dobili informacije da je od jutros hrvatska strana aktivnija, tako da je na Batrovcima smanjeno zadržavanje sa 20 na 15 sati, dok je na Kelebiji zadržavanje takođe smanjeno i to sa 20 na 10 časova. Kolege sa Batrovaca, međutim, napominju da mnogi kamioni stoje po parkinzima i benzinskim pumpama čekajući da gužva prođe, što znači da njihov trenutan broj u koloni na prelazu nije realan i da će ih biti još.

Carinska služba Srbije je učinila sve da se ova alarmantna situacija koliko-toliko ublaži, tako što smo smene na pomenutim prelazima pojačali dodatnim brojem službenika i oni trenutno rade maksimalnim kapacitetom.

Primera radi, na Kelebiji koja je inače daleko manji prelaz od Horgoša i ima samo jednu traku, u proteklih 24 časa pregledano je oko 800 kamiona (zbirno ulaz/izlaz). U kontaktu sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine kome pripadaju granična veterinarska, kao i fitosanitarna inspekcija omogućeno je da se te službe premeste sa Horgoša na Kelebiju, tako da su od juče prisutne na tom graničnom prelazu od 7 do 19 časova.

Uprava carina je, u želji da situaciju maksimalno olakša prevoznicima, omogućila da roba koja je upućena u neku odredišnu carinarnicu, može nesmetano da se dopremi i u bilo koju drugu, bez bojazni da će se time napraviti prekršaj. Kako je carinska služba Republike Hrvatske sinoć obustavila je kompletan teretni i putnički saobraćaj na svim prelazima ka toj zemlji, sem Batrovaca, migranti koji su tokom jučerašnjeg dana pešice prelazili preko graničnog prelaza Bezdan – most, to više ne mogu da čine, jer je prelaz potpuno zatvoren.

Tako je praktično putnički i teretni promet ka Hrvatskoj u ovom trenutku moguć samo preko prelaza Batrovci.  Što se tiče putničkog prometa ka Mađarskoj, on se normalno odvija preko graničnih prelaza Kelebija, Bajmok i Đala. Gužve, dakle, nema kada je reč o putničkom prometu, ali je situacija sa teretnim saobraćajem ozbiljna, zbog preusmeravanja saobraćaja sa drugih graničnih prelaza i velikog broja kamiona, koji neprestano pristižu na jedina dva kamionska prelaza ka Hrvatskoj i Mađarskoj: Batrovce i Kelebiju.

Poslovno udruženje „Međunarodni transport“ je objavio na svom sajtu listu graničnih prelaza gde je dozvoljen teretni saobraćaj.

GRANIČNI PRELAZI ZA TERETNI SAOBRAĆAJ BOSNA I HERCEGOVINA – HRVATSKA

Prema informacijama od kolega iz Bosne i Hercegovine, granični prelazi na kojima je dozvoljen prelaz teretnim vozilima između Bosne i Hercegovine i Hrvatske su:

– Gradiška – Stara Gradiška (omogućeni dodatni pregledi: fitosanitarni, veterinarski, otpadi)

– Bijača – Nova Sela (omogućeni dodatni pregledi: fitosanitarni, veterinarski, otpadi)

– Orašje – Županja (omogućeni dodatni pregledi: fitosanitarni)

– Izačić – Ličko Petrovo Selo (omogućeni dodatni pregledi: fitosanitarni)

– Gorica – Vinjani Donji (omogućeni dodatni pregledi: fitosanitarni)

– Ivanica – Gornji Brgat (omogućeni dodatni pregledi: fitosanitarni)

– Brčko – Gunja

– Šamac – Slavonski Šamac

– Brod – Slavonski Brod

– Gradina – Jasenovac

– Velika Kladuša – Maljevac

– Strmica – Strmica

– Kamensko – Kamensko

– Osoje – Vinjani Gornji

– Neum I – Klek

– Neum II – Zaton Doli.

GRANIČNI PRELAZI ZA TERETNI SAOBRAĆAJ HRVATSKA – MAĐARSKA

Prema informacijama od carine Mađarske, granični prelazi na kojima je dozvoljen prelaz teretnim vozilima između Hrvatske i Mađarske su:

– Barcs-Terezino Polje

– Berzence-Góla – Samo vozila do 20 tona

– Drávaszabolcs-Donji Miholjac (omogućeni dodatni pregledi: otpadi)

– Letenye-Gorican (fitosanitarni, veterinarski, otpadi) – Udvar-Knezevo.

GRANIČNI PRELAZI ZA TERETNI SAOBRAĆAJ RUMUNIJA – MAĐARSKA

Prema informacijama od carine Mađarske, granični prelazi na kojima je dozvoljen prelaz teretnim vozilima između Rumunije i Mađarske su: – Ártánd-Bors (omogućeni dodatni pregledi: otpadi)

– Battonya-Turnu, samo vozila do 7,5 tona

– Gyula-Varsand (omogućeni dodatni pregledi: otpadi)

– Csengersima-Petea (omogućeni dodatni pregledi: otpadi) – Kiszombor-Cenad Samo vozila do 7,5 tona

– Nagylak-Nadlac (omogućeni dodatni pregledi: fitosanitarni, veterinarski, otpadi)

– Méhkerék-Salonta Samo vozila do 7,5 tona.

GRANIČNI PRELAZI ZA TERETNI SAOBRAĆAJ SRBIJA – BOSNA I HERCEGOVINA

Prema informacijama dobijenim od carine Republike Srbije, granični prelazi na kojima je dozvoljen prelaz teretnim vozilima između Srbije i Bosne i Hercegovine su:

– Badovinci – Sremska Rača (omogućeni dodatni pregledi: fitosanitarni, veterinarski, otpadi)

– Mali zvornik (omogućeni dodatni pregledi: fitosanitarni, veterinarski)

– Uvac – Kotroman (omogućeni dodatni pregledi: fitosanitarni).

GRANIČNI PRELAZI ZA TERETNI SAOBRAĆAJ SRBIJA – RUMUNIJA

Prema informacijama dobijenim od carine Republike Srbije, granični prelazi na kojima je dozvoljen prelaz teretnim vozilima između Srbije i Rumunije su:

– Srpska Crnja – Jaša Tomić

– Vatin (omogućeni dodatni pregledi: fitosanitarni, veterinarski, otpadi) – Đerdap.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.