Turski izvoz na Balkan porastao za četvrtinu

Turski izvoz na Balkan za devet meseci ove godine porastao je za 24,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i dosegao skoro 15,7 milijardi dolara, prenose regionalni mediji, pozivajući se na navode turske agencije Anadolia.

Turska je najviše je izvozila u Rumuniju (vrednost izvoza dostigla je 4,7 miliona dolara), dok je najveći porast u odnosu na isti period prošle godine zabeležila Crna Gora.

Prema podacima Skupštine turskih izvoznika (TIM), u prvih devet meseci ove godine izvoz u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Crnu Goru, na Kosovo*, u Makedoniju, Rumuniju, Srbiju, Sloveniju i Grčku izinosio je 15,698 milijardi dolara. U uporednom periodu prošle godine iznosio je 12,571 milijardi dolara.

Nakon Rumunije, slede Bugarska (3,4 milijarde dolara), Grčka (2,1 milijarda dolara), Srbija (1,3 milijarde dolara) te Slovenija (1,2 miliona dolara). Izvoz Turske u Albaniju iznosio je 742,8 miliona dolara, u Bosnu i Hercegovinu 548,1 milion dolara, Severnu Makedoniju 488,5 miliona, plasman Kosovo* 483,1 milion dolara, u Hrvatsku 439,1 milion dolara, te u Crnu Goru 118,6 miliona dolara.

Kada je reč o izvozu u zemlje Balkana, posmatrano po gradovima, najveći plasman ostvaren je iz Istanbula – 7,5 milijardi dolara. Ovim iznosom Istanbul je pokrio skoro 47,9% izvoza u balkanske zemlje.

Posmatrano po oblastima, najveći izvoz ostvario je sektor hemijskih materijala j proizvoda (2,8 milijardi dolara). Slede sektori čelik, automobilska industrija, crni i obojeni metali, električna energija i elektronika, prenela je Politika. 

Srbija je, podsetimo, prema podacima Privredne komore, u prvoj polovini ove godine ostvarila čak 70% veći izvoz iz Turske. Više o tome pročitajte OVDE.