U Italiji drumski transport uskoro bez papira – Ratifikovan elektronski tovarni list (e-CMR)

Italija je i zvanično ratifikovala elektronski tovarni list (e-CMR), čime je postala 36. evropska potpisnica digitalnog protokola UN CMR konvencije za međunarodni drumski transport robe.

Protokol e-CMR stupio je na snagu u Italiji prošle nedelje, pružajući pravni osnov za drumski transport robe u potpunosti bez papira.

Prelazak sa papirnih na potpuno digitalne tovarne listove poboljšaće efikasnost i bezbednost transporta robe širom Italije, a zatim i u susedne zemlje.

Eliminišući papirologiju, e-CMR smanjuje troškove rukovanja, eliminiše administrativna kašnjenja i kašnjenja u fakturisanju i smanjuje neslaganja na mestima isporuke.

Kako se navodi na sajtu Međunarodne unije drumskog transporta (IRU), e-CMR takođe poboljšava transparentnost i bezbednost u celom logističkom lancu, pružajući preciznije podatke za praćenje pošiljki uz pristup informacijama o preuzimanju i isporuci u realnom vremenu.

Ovaj e-CMR standard će omogućiti italijanskim logističkim firmama da ponude efikasnije usluge domaćim i međunarodnim klijentima, dodaje se u saopštenju IRU.

Foto: Pixabay, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.