U kamionima pronađeno više od tone i po sumnjive garderobe

Carinici su 11. i 12. aprila 2018. godine, prilikom kontrole na graničnom prelazu Gradina, ali i prilikom smeštaja robe u magacine u Dobanovcima i Surčinu, posumnjali da preko tona i po garderobe povređuje pravo intelektualne svojine zbog čega je carinski postupak prekinut.

Kada su carinici na ulaznoj srani graničnog prelaza Gradina 12. aprila 2018. godine zaustavili radi kontrole kamion koji je iz Turske prevozio tovar ka distriktu Brčko u Bosni i Hercegovini – imali su šta da vide. Skoro tona garderobe koju je kamion transportovao zaplenjena je jer se sumnja da povređuje pravo intelektualne svojine. Reč je, naime, o oko 5.000 odevnih predmeta, dečjih, muških i ženskih. Najviše je bilo majica („luj viton“, „hugo bos“, „prada“, „guči“ i drugih markiranih imena), a njihov broj je bio pozamašan – skoro 3.000 artikala. Zadržano je i oko 400 košulja zvučnih naziva „hugo bos“, „emporio armani“, „tomi hilfiger“ i „polo“, približno 150 jakni, 200 pari donjeg veša „filip plejn“ i „kevin klajn“, gotovo 350 kaiševa marki „ levis“, „hugo bos“ i dr., preko 150 pari patika „najk“ i „adidas“ i drugih artikala.

Među garderobom je bilo i više od 300 kompletića „ferari“, „dizni“ „tomi hilfiger“ i drugih, nešto manje od 150 dečijih majica sa likom Mikija i Mini Maus, preko 100 bodija, oko 100 torbi sa Mikijem, Mini Maus i Garfildom.

Vrednost ove količine privremeno zadržane robe, koja je najverovatnije bila namenjena prodaji na pijaci „Arizona“, iznosi više od 13.500 evra.

Јoš jedan sličan prekršaj dogodio se i dan pre toga na istom graničnom prelazu kada je na red za kontrolu došao kamion koji je iz Turske takođe ka Brčkom vozio turski državljanin. Reč je o 250 kilograma sumnjive garderobe, od čega je najviše bilo kaiševa – preko 800 sa nazivom brendova „guči“ i „luj viton“, zatim skoro 800 šnala za kaiševe „hermes“ i „guči“, 50 zakački, približno 500 majica „adidas“, „najk“ i „spajdermen“, „miki maus“ i druge robe.

Na Dobanovcima je 11. aprila prilikom smeštaja robe u magacin, zbog postojanja sumnje da se ne radi o autentičnoj robi, zadržano skoro 200 kilograma garderobe, i to: skoro 600 kaiševa sa oznakama „guči“ i „šanel“, oko 400 dečijih kompleta „tviti“, „betmen“, „miki maus“, preko 150 dečijih haljina sa natpisom „frozen“ i 100 helanki na kojima je pisalo „guči“.

Poslednji u nizu ovakvih prekršaja otkriven je u skladištu robe u Surčinu kada su carinici otkrili da se radi o preko 270 kilograma robe sumnjivog porekla koju je u Srbiju transportovao kamion iz Turske. Među približno 3.000 zadržanih odevnih predmeta najviše je bilo dečijih kompleta „miki maus“, „spajdermen“ i „patrolne šape“ – njih oko 600, oko 500 muških majica („kelvin klajn“, „armani“, „guči“, „najk“ i dr.), 200 ženskih majica („tomi hilfinger“ i dr.), skoro 50 donjih delova trenerki („najk“ i „adidas“) i gotovo 200 pari ženskih papuča brenda „šanel“.