U Srbiji je proglašeno ugroženo područje zbog virusa ptičjeg gripa

U Srbiji je područje oko granice sa Mađarskom proglašeno ugroženim, jer je u toj zemlji pronađen virus ptičjeg gripa H5N8. Zbog toga je na snazi i zabrana prometa živinom, pticama i jajima sa svim zemljama u kojima je ovaj virus potvrđen. Prevoz pošiljaka živine, ptica i jaja mora da bude isključivo glavnim putevima, a zabranjeno je zaustavljati vozila, kao i pretovar i istovar živine. I Poslovno udruženje Međunarodni transport je podsetilo da je, s obzirom na povećan broj slučajeva pojave visoko patogenog soja virusa ptičjeg gripa (Avijarne influence) tipa H5N8 u državama EU i okruženju, zabranjen uvoz i provoz pošiljki iz zaraženih područja, i to:     živine, ukrasnih i egzotičnih ptica, pernate divljači i ptica za zoovrtove;     hrane, proizvoda i otpadaka poreklom od živine, ukrasnih i egzotičnih ptica i pernate divljači.

Više indormacija o o zabrani prometa pročitajte OVDE.

Kako je navela Uprava za veterinu,  zbog novonastale epizootiološke situacije i pojave bolesti ptica – Avijarne influence u Republici  Mađarskoj, pošilјke životinjskog porekla i živih životinja (ptica, živine, jednodnevnih pilića i priplodnih jaja) koje se uvoze/provoze na teritoriju Republike Srbije preko teritorije Republike Mađarske, neće moći obaviti veterinarsku – sanitarnu kontrolu na graničnom veterinarskom prelazu Horgoš, već isklјučivo na graničnom prelazu Batrovci sa Republikom Hrvatskom.

Za pošilјke koje nisu u mogućnosti da obave prekogranični promet i veterinarsko-sanitarnu kontrolu preko graničnog prelaza Horgoš, koji je naveden u Rešenju kojim se utvrđuje da ne postoje veterinarsko-sanitarne smetnje za uvoz/provoz životinja (ptica, živine, jednodnevnih pilića i priplodnih jaja), uvoznici neće biti u obavezi da podnesu zahtev za izmenu i dopunu u delu važećeg Rešenja koji se odnosi na granične veterinarske stanice (prelaze) koje su navedene u važećem Rešenju.

Pošilјke za koje je utvrđeno da ne postoji rizik nesmetano će moći da obave prekogranični promet i veterinarsko-sanitarnu kontrolu preko graničnog prelaza Horgoš, koji je naveden u Rešenju. Granična veterinarska inspekcija na GP Batrovci  je dužna da vodi posebnu evidenciju o pošilјkama koje su preusmerene i na nedelјnom nivou obaveste Upravu za veterinu o vrsti, količini robe koja se uvozi i broju Rešenja kojim se utvrđuje da ne postoje veterinarsko-sanitarne smetnje za uvoz ili provoz.