Uhapšen carinski agent C&A – Osumnjičen za lažne deklaracije i štetu od 750 miliona dinara

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Upravom carine, uhapsili su A. J. (1973) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca.

Kako se sumnja, on je radeći u preduzeću Quehenberger Logisticc SRB d.o.o Šimanovci, od januara 2019. do septembra 2021. godine, iskorišćanjem statusa odgovornog lica ovlašćenog za nosioca odobrenja C&A MODA RS d.o.o. Beograd, sačinio i overio carinsko-finansijsku dokumentaciju sa neistinitom sadržinom, za robu koja je iz Kine dopremana kontejnerski brodom u Luku Rijeka, odakle je posredstvom hrvatskih autoprevoznika transportovana u Srbiju, navodi se u zvaničnom saopštenju MUP-a.

A. J. je, kako se sumnja, na graničnim prelazima Batrovci i Šid angažovao špeditere, koji su po njegovom nalogu sačinjavali tranzitne deklaracije u kojima je navedeno da je roba vlasništvo Privrednog društva C&A MODA RS d.o.o. Beograd i korišćenjem statusa tzv. “kućnog carinjenja“, roba je dalјe transportovana u Srbiju i isporučena je nepoznatim kupcima.

Nakon toga, A. J. je, kako se sumnja, iskoristivši logo C&A MODA RS d.o.o. Beograd, sastavio 65 lažnih carinskih deklaracija u kojima je unosio vrednost robe u višestruko nižim iznosima od stvarne vrednosti, koje isprave je korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata prosledio u informacioni sistem Uprave carina i tako bez kontrole okončao carinski postupak.

Na taj način on je, kako se sumnja, pribavio protivpravnu imovinsku korist i prouzrokovao štetu Republici Srbiji u ukupnom iznosu od 750.562.946 dinara.

Kako se sumnja, A. J. je u nameri da prikrije nezakonito poreklo imovine, deo novca uložio u kupovinu nepokretnosti i to nekoliko stanova i garažnih mesta na teritoriji grada Beograda.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu, navodi se u saopštenju MUP-a.

Kompanija C&A Srbija, deo holandskog brenda robnih kuća za odeću, proglasila je početkom meseca insolventnost i pokrenula stečajni postupak. 

  • DODATNI SADRŽAJ: Banditi, reket i traktor za izvlačenje kamiona