Uhapšeni zbog lažnog prikazivanja porekla – Grčke breskve prodavali Rusima kao srpske?

Tragom vesti da je policija u Nišu uhapsila petoro odgovornih lica privrednih društava i 63 poljoprivredna proizvođača zbog postojanja osnova sumnje da su malverzacijama oštetili budžet Republike Srbije za iznos od preko 107 miliona dinara, lažno prikazujući poreklo voća namenjenog izvozu u Rusiju, u Upravi carina objašnjavaju kako takve složene prevare funkcionišu.

Da bi se prevare sa lažnim predstavljanjem porekla robe sprečile i adekvatno sankcionisale, neophodno da se podaci razmenjuju sa svim institucijama koje nose deo nadležnosti u tom postupku, kao i sa inostranim partnerima kojima je roba namenjena, ističu u Upravi carina.

U ovom slučaju, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, Poreskom policijom, Upravom carine i Ministarstvom poljoprivrede, uspeli su da okončaju istragu i pravdi privedu sve odgovorene za ovaj nemili slučaj.

Naime, uhapšeni su N. P. (1959) i K. P. (1963), odgovorna lica firme New land of fruit, N. C. (1982) i Z. C. (1957), odgovorna lica firme Citrum AKZ, kao i B. K. (1977), odgovorno lice privrednog društva D&B trans zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca, falsifikovanje službene isprave i poreska utaja, dok se 63 poljoprivredna proizvođača sumnjiče za krivična dela pranje novca i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da su oni, tokom 2017. i 2018. godine, breskve i nektarine uvezene iz Grčke lažno deklarisali kao da su srpskog porekla kako bi izvršli reeksport voća kupcima u Ruskoj federaciji.

Oni su, kako se sumnja, sačinili lažnu dokumentaciju o otkupu i isplati breskvi i nektarina poljoprivrednim proizvođačima iz Srbije, koju su proizvođači potpisivali, a deo novca koji je uplaćen na njihov račun na ime PDV nadoknade vratili su firmi New land of fruit. Na taj način su oštetili budžet Republike Srbije za 107.103.765 dinara i pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 104.755.884 dinara.

Takođe, krivična prijava je podneta i protiv firme New land of fruit za krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca i poreska utaja. Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

Pošiljke robe koje neko ima nameru kasnije da zloupotrebi i reeksportuje ih, naravno ne mogu da se prepoznaju odmah na granici, jer je u pitanju složena prevara koja se zasniva na lažnoj dokumantaciji, što se može otkriti samo njenom detaljnom proverom.

– Tržište Ruske Federacije je za Srbiju od neprocenjivog značaja, zbog čega ćemo učiniti sve da zaštitimo privrednike koji legalno posluju. Zato Uprava carina zajedno sa svim ostalim nadležnim institucijama u Srbiji ulaže velike napore da takve pojave spreči i, nadamo se, iskoreni – napominju u Upravi carina i dodaju da “ono što možemo da uradimo i već radimo je da sprovodimo pojačane kontrole utvrđivanja srpskog preferencijalnog porekla voća i povrća namenjenog izvozu u Rusiju. To znači da je izvoznik dužan da uz zahtev za overu dokaza o poreklu (FORMA CT-2) koji se odnose na voće i povrće dostavi sva dokumenta neophodna za utvrđivanje porekla – od uzgoja do otpreme proizvoda kupcu“.

Ako se tokom postupka posumnja u stvarno poreklo proizvoda, Uprava carina sprovodi naknadne kontrole kod izvoznika i dobavljača – proverava poslovne knjige, otkupne listove, izjave i svu ostalu dokumentaciju kako bi dokazala da li se radi o legalnom poslu ili zloupotrebi.

Uprava carina je u stalnom kontaktu sa ruskom stranom sa kojom se gotovo svakodnevno razmenjuju informacije zahvaljujući čemu je i borba protiv ovakvih zloupotreba sve efikasnija.

Izvor/foto: Uprava carina