Vašingtonski sporazum pogurao plasman robe iz centralne Srbije na Kosovo

Od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, 4. septembra prošle godine, do kraja novembra, srpski privrednici su učetvorostručili vrednost isporučene robe u južnu srpsku pokrajinu u odnosu na isti period 2019. godine, kada su na snazi bile nametnute takse, pišu Novosti.

Ako se uporede periodi pre uvođenja prištinskih nameta i posle njihovog ukidanja 1. aprila, domaće kompanije su obnovile 61,5% nekadašnjeg plasmana na tržište Kosova i Metohije, uprkos pandemiji.

Prema podacima Privredne komore Srbije, ukupna vrednost lane isporučene robe srpskih privrednika na Kosovo i Metohiju, od septembra do kraja novembra, iznosila je 83,7 miliona evra.

Poređenje istih perioda pokazuje da su ukupne nabavke sa kosovskog tržišta bile za četiri miliona evra više i iznosile su 10,3 miliona evra.

U Ministarstvu trgovine navode da je od trenutka ukidanja prištinskih nameta do kraja novembra na tržište južne pokrajine plasirano proizvoda u vrednosti od 194 miliona evra. U istom periodu 2018. dok takse još nisu bile na snazi, na Kosovo i Metohiju je otpremljeno robe u visini od 315 miliona evra, te je tako trenutni plasman robe na kosovsko tržište na nivou od 61,5% u odnosu na period pre uvođenja taksa, pišu Novosti. 

Pšenica najtraženija

Iz centralne Srbije je na tržište Kosova i Metohije, od ukidanja taksa, najviše plasirano pšenice, a slede kontejneri, kukuruz, proizvodi za ishranu životinja, električna energija, keramički crepovi, slatkiši. Tu su i bezalkoholna pića, ulje, hleb i peciva, mineralna đubriva, žive životinje… Sa teritorije KiM u centralnu Srbiju najviše se doprema građevinski materijal, a znatno manje prerađeno voće, sirova goveđa koža, plastika, električni grejači…