VAŽNO obaveštenje: Naplata parkinga na GP Horgoš

Republička direkcija za imovinu dala je u zakup 46 parking mesta na Horgošu, koja se nalaze u zatvorenom graničnom prelazu. Poslovno udruženje prevoznika robe u međunarodnom drumskom saobraćaju (Pumedtrans) obavestilo je potom vozače i prevoznike da je u utorak, 6. aprila, počela „naplata terminala“.

Nakon isticanja činjenice da se „ne protive tome da, ukoliko vozači koriste parking radi odmora ili drugih ličnih namera, parking plate“, iz Pumedtrans-a su podsetili da „vozači koji su ušli na terminal radi završetka postupka koji je propisala država (carinske formalnosti, pregledi i slično) ničim nisu uslovljeni da koriste parking mesta pod naplatom, već samo da obave propisane postupke van tih mesta i nastave put“.

Pumedtrans je potom objavio i da su od Uprave carina obavešteni da sa njihove strane ne postoji obavezivanje vozača da plate parking na Horgošu, nakon čega je na sednici Upravnog odbora jednoglasno doneta odluka da svi prevoznici vozačima izdaju naredbu da parking mesta pod naplatom koriste samo ukoliko imaju svoje lične potrebe (dnevni ili nedeljni odmor i slično). Ukoliko postoji prisila plaćanja usluge koja nije korišćena, vozači treba da prijave od koga su uslovljeni, navodi se u obaveštenju.

Udruženje je danas objavilo je je uputilo dopise Vladi Republike Srbije, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvu finansija, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Republičkoj direkciji za imovinu, zahtevajući da se danas uklone „nezakonito postavljene rampe na ulazu i izlazu sa terminala Horgoš“. 

– Vozači koji ne parkiraju na parking mestima koja su pod naplatom jer ne žele tu uslugu, od petka (9. aprila 2021) u 00:00h treba da se zaustave ispred rampe nakon završetka propisanih formalnosti i da sačekaju izlazak bez plaćenja. Ukoliko se vozači parkiraju na obeleženim parking mestima biće dužni da plate parking – navodi se u saopštenju Pumedtransa, uz isticanje da će „svaki vid represije nad vozačima i ucenjivanje biti prijavljen nadležnim organima“.