Velike carine na izvoz u Britaniju zabrinule srpske kompanije – Čeka se novi trgovinski sporazum

Srbija tokom poslednjih godina sa Velikom Britanijom beleži dvocifrenu stopu rasta izvoza. Da li će tako biti i posle Bregzita, zavisiće od brzine postizanja novog trgovinskog sporazuma.

Stari sporazum o trgovini s Velikom Britanijom prestao je da važi poslednjeg dana prošle godine, a novi nije potpisan. Na srpske proizvode na tom tržištu ponovo su uvedene carine koje idu i do 20%, što predstavlja veliki problem za domaće izvoznike.

– Prebacivanje carina na naš teret čini naš izvoz u Englesku potpuno nerentabilnim – smatra Rade Ljubojević, direktor kompanije Sirogojno.

– Ja mislim da će to umanjtii izvoz zamrznutog voća iz Srbije najmanje 15 do 20% u ukupnom iznosu – naveo je Ljubojević u izjavi za Radio-televiziju Srbije. 

Ipak, visoke carine nisu jedina nevolja za srpske izvoznike – tu su i značajne administrativne poteškoće koje su nastale nakon Bregzita.

– Na primer, neznanje službenika administracije na prvoj granici sa Evropskom unijom o tome koje se stope primenjuju za Srbiju je usporilo sistem, u nekom trenutku čak za tri-četiri dana praktično zaustavilo protok robe. Postoji opasnost da našu poziciju na tom tržištu počnu da zauzimaju neki drugi dobavljači – ukazuje Mihailo Vesović, direktor za strateške analize Privredne komore Srbije.

Trenutna situacija nije u interesu ni za više od 400 kompanija sa većinskim britanskim kapitalom u Srbiji koje zapošljavaju 22.000 radnika i proizvode pretežno delove za britansku automobilsku industriju.

Novi sporazum prioritet 

Za Vladu Srbije je, kako navode u Ministarstvu trgovine, prioritet da se što pre zaključi novi sporazum. On bi trebalo da, kako prenosi RTS, osim trgovinskih odredbi, definiše ukupne odnose dve zemlje.

– Mi smo izneli neke sitnije primedbe koje smo imali na njega. Očekujem da prvih dana februara već dogovorimo i drugu rundu, drugu video-konferenciju na kojoj ćemo moći da sa britanskom stranom partnerski razgovaramo o zaključenju jednog takvog sveobuhvatnog sporazuma – navodi Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine turizma i telekomunikacija.

U Ministarstvu kažu da u dosadašnjim razgovorima nema naznaka da bi novim sporazumom srpski izvoznici mogli da izgube pogodnosti koje su uživali starim sporazumom. Ipak, sve će se znati u narednih nekoliko meseci, kada se očekuje da bude potpisan novi sporazum.