Značajan pad izvoza smrznute maline iz Srbije

Izvoz zamrznute maline značajno je opao u poslednje dve godine, upozorava Grupacija proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća Privredne komore Srbije.

Samo u januaru ove godine izvezeno je 5.570 tona, što je za 30% manje u odnosu na januar 2021, kada je izvezeno 7.930 tona, navode.

I poređenja izvoza tokom prva dva meseca 2020, 2021. i 2022. godine svedoče o nastavku trenda smanjenja izvezenih količina. Dok je tokom prva dva meseca 2020. izvezeno 19.700 tona zamrznute maline, u istom periodu 2021. za tri hiljade tona manje, ove godine izvezeno je svega 11.180 tona.

Proizvođači smatraju da su post-kovid kriza, rat u Ukrajini, značajno povećanje troškova života i energetska kriza, probudili strah od nestašica osnovnih životnih namirnica, što je dovelo do velikih poremećaja na tržištu Evropske unije.

Sve to odrazilo se i na plasman zamrznutog voća iz Srbije na tržište EU i ostatka sveta.

Dodatno, uzrok je i što se taj proizvod ne može smatrati osnovnom životnom namirnicom. Tako je izvoz u Nemačku, koja je najveće tržište za srpsku malinu, u januaru 2022. prepolovljen u odnosu na januar 2021.

Uzroci ovog trenda su različiti, navode, a u njih se ubrajaju i promene u ponašanju kupaca: potrošači zbog visoke cene zamrznute maline i kupine, kupuju jeftinije prozivode poput mikseva ili zamrznutog egzotičnog voća, usmereni su na nabavku osnovnih životnih namirnica, poput ulja, brašna i šećera, zatim, opredeljuju se za jeftinije voće zbog straha i neizvesnosti koje donosi ekonomska kriza.

Sa druge strane, industrijski kupci koji proizvode jogurte, džemove i slične proizvode, malinu i kupinu izbacuju iz proizvodnog programa zbog visoke cene i zamenjuju ih jeftinijim voćem.

Istraživanja pokazuju da je u velikoj većini maloprodajnih lanaca Zapadne Evrope zabeležen pad prodaje zamrznutog voća između 10 i 30%. Nedavno istraživanje kompanije NielsenIQ navodi da je prodaja zamrznutog voća u Velikoj Britaniji pala za 11% u odnosu na prošlu godinu. Najveći pad je zabeležen kod jagodičastog voća, a najmanji kod egzotičnog. Uzrokom se smatra povećanje cena pomenutih proizvoda.

Jagoda, čija je berba počela u nekim zemljama EU, poput Grčke i Španije, solidnog je roda, sa cenama sličnim prošlogodišnjim. Predviđanja su da će manja prodaja svežeg voća u Istočnoj Evropi u daljem toku berbe dovesti do blagog pada cena zamrznute jagode. I pored rata u Ukrajini, izveštaji iz ove zemlje govore da je obrađeno oko 10% više voćnjaka u odnosu na prošlu godinu i da se očekuje solidna berba. Poljski voćari, takođe, najavljuju rekordnu berbu jagodičastog voća i već sklapaju predugovore po znatno nižim cenama od prošlogodišnjih.

Izvor: PKS