Zašto stoje kamioni sa smrznutim malinama na mađarskoj granici?

Povodom sve dužih zadržavanja naših prevoznika prilikom fitosanitarnog pregleda zamrznutih malina na graničnom prelazu Nikelsdorf (Nickelsdorf), mađarska Vlada te zemlje je izdala zvanično saopštenje.

U saopštenju se navodi da je glavni uzrok problema činjenica da većina naših prevoznika koristi isključivo pomenuti granični prelaz za fitosanitarni pregled i da dostavljena dokumenta koja prate robu često sadrže netačne podatke – u saopštenju je posebno istaknuto da su u CMR i CED dokumentima najčešće podaci o odredištu netačni.

Takođe, navodi se da je uzrok zadržavanja na pomenutom graničnom prelazu činjenica da naši prevoznici ne koriste carinska skladišta, koja bi im omogućila oslobađanje kamiona do završetka carinskih formalnosti u vezi sa zamrznutim malinama.

Kao rešenje problema, nadležni organi Mađarske predlažu: upotrebu drugih graničnih prelaza gde se može vršiti fitosanitarni pregled; korišćenje raspoloživih carinskih skladišta; tačnije popunjavanje dokumenata koja prate robu, prenosi Poslovno udruženje „Međunarodni transport“ na svom sajtu.