Železnički robni promet prolaziće kroz Reske – Novi sporazum Srbije i Mađarske o graničnoj kontroli

U Subotici je danas potpisan sporazum između vlada Srbije i Mađarske kojim se reguliše granična kontrola u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju, a potpisivanju su prisustvovali ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto.

– Izmene i dopune sporazuma će u velikoj meri doprinositi smanjenju gužvi na našim graničnim prelazima koji postoje – izjavio je Selaković na konferenciji za novinare posle sastanka sa Sijartom i potpisivanja sporazuma.

On je objasnio da je potpisivanje sporazuma uslovljeno i razvojnim projektom koji se odvija između Mađarske i Srbije, a to je izgradnja brze pruge koja će povezati Beograd i Budimpeštu.

Selaković je istakao da su Srbija i Mađarska u ovoj godini ozbiljno produbile ekonomsku saradnju koja je u odnosu na prošlu koja je bila rekordna, dostigla još viši novo.

– Naša ekonomsko-trgovinska razmena je za pet meseci ove godine već dostigla nivo od 1,8 milijardi evra  – rekao je Selaković.

Sijarto je istakao da je prijateljstvo između dve zemlje istorijsko i da se svakim danom pišu nova poglavlja saradnje.

– Najveći poduhvat je modernizacija pruge Beograd – Budimpešta. Radovi će kod nas početi 1. avgusta, što znači da ćemo morati da odredimo novi granični prelaz za železnički saobraćaj, gde ćemo moći da obezbedimo međunarodni promet robe – rekao je Sijarto.

On je naveo da će železnički robni promet prolaziti kroz Reske, gde će se se obavljati i granična kontrola u međunarodnom železničkom saobraćaju.

Govoreći o saradnji dve zemlje, ministar Selaković istakao je i da je 10. juna potpisan memorandum o razumevanju o nastavku saradnje u oblasti energetike, koji podrazumeva skladištenje 500 miliona kubnih metara gasa u Mađarskoj, „što će Srbiji omogućiti da u periodu od 1. oktobra ove do 1. aprila naredne godine, lakše prolazi kroz energetsku krizu“.

Srpski ministar spoljnih poslova istakao i da je sa mađarskim kolegom razovarao o daljem razvoju ekonomske saradnje, kao i o angaživanju na infrastrukturnim regionalnim projektima, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.