Zloupotreba kurirskih pošiljki – Carinici pronašli rezani duvan i sumnjivu garderobu

Kako se kurirske pošiljke neretko zloupotrebljavaju u svrhu krijumčarenja, distributivni magacini i vozila operatora redovno su predmet carinskih kontrola.

Tako je i 29. septembra 2020. godine na putu Merošina – Novo Selo radi kontrole zaustavljen kamion kurirske službe šabačkih registarskih oznaka, koji je bio na putu iz Beograda ka Nišu.

Zbog nemogućnosti detaljnog pregleda na licu mesta, kamion je dopraćen do centralnog magacina kurirske službe u Nišu, gde je kompletna pošiljka istovarena.

Tada je među pošiljkama otkriveno oko 30 kilograma rezanog duvana, preko 100 zimskih jakni, prsluka i dukserica, kao i više od 50 pari patika sa oznakama poznatih robnih marki nike, adidas, puma i reebok, bez bilo kakve propratne dokumentacije.

Sporna roba biće zadržana do okončanja prekršajnog postupka pokrenutog protiv kurirske službe pred nadležnim sudom.

Podsećamo da nakon prošlogodišnjih izmena Zakon o poštanskim uslugama predviđa veću odgovornost za kurirske operatere. Sada operater ima obavezu da traži na uvid ličnu dokumentaciju pošiljaoca, što ranije nije bio slučaj. Naime, prekršajna prijava se ranije podnosila na ime pošiljaoca koje je često bilo izmišljeno, navodi Uprava carina.

Sada ukoliko operater primi sumnjivu pošiljku na prevoz, a nije proverio stvarni identitet pošiljaoca, odgovornost za prekršaj će snositi on sam tj. kurirska služba.

Izmene Zakona o poštanskim uslugama koje predviđaju veću odgovornost kurirskih operatera su jedan od načina da se stane na put nelegalnoj trgovini preko interneta, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Izvor/foto: carina.rs

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.