100 metara visok lift diže i spušta brodove u jednom potezu (VIDEO)

Tehnologiju podizanja i spuštanja brodova lift sistemom Kinezi razvijaju već čitavu deceniju, a lokacije koje najčešće odaberu za razvoj ovih zapanjujućih infrastrukturnih projekata uglavnom su prostori pored hidroelektrana iz kojih se snabdevaju mnoga domaćinstva širom Kine.

Poslednji u seriji ovakvih liftova, napravljen pored hidroelektrane Goupitan, uspešno je testiran polovinom 2021. godine. Ova senzacionalna konstrukcija dostiže visinu od 100 metara i spušta i podiže brodove težine do 500 tona.

Zbog velike visinske razlike, u okviru projekta je izgrađen akvadukt dug 2,3 kilometara, kojim brodovi plove od reke Vuijang do samog lifta, nakon čega se jednostavno spuštaju do reke Jangce.

Ulaganja ovog tipa Kinezi smatraju odličnim investicijama, jer su se dosada pokazala veoma unosnim.

Posebno je interesantan sistem na reci Jangce, kod brane „Tri klisure”. Prostire se na 5 nivoa i podiže i spušta brodove postepeno sa jednog sprata na drugi u visinskoj razlici od ukupno 185 metara (svaki lift podiže brod za 37 metara).

Reka Jangce je od velike važnosti za Kinu, što pokazuje i činjenica da u slivu ove reke ima preko 56.000 kilometara plovnih puteva. Na ovoj reci, dužine 6.300 kilometara, godišnje se transportuje preko 3 milijarde tona tereta, piše pomorac.hr.

Evo i primera kako izgleda poslednje u nizu zapanjujućih tehnoloških dostignuća.

Foto: YouTube/PrintScreen