Agencija za upravljanje lukama – deset godina rada

Uređen pravni okvir, precizni podaci o prometu robe i putnika i razvoj lučke infrastrukture, najvažniji su rezultati desetogodišnjeg rada Agencije za upravljanje lukama na unapređenju vodnog saobraćaja u Srbiji, istaknuto je na konferenciji kojom je obeležen jubilej, 21. aprila u Privrednoj komori Srbije.

–  Slika na rekama u Srbiji danas pokazuje 11 teretnih luka sa značajnim planovima za proširenje, osam međunarodnih putničkih pristaništa i još tri u planu za otvaranje do kraja godine, kao i prve proglašene marine – rekao je direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović.

Događaju su prisustvovali ministar građevinarstva i saobraćaja Goran Vesić, v.d. pomoćnika ministra Predrag Petrović, generalni direktor Sekretarijata Dunavske komisije Manfred Zajc, direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek, predstavnici privrede, opština, okruga, državnih institucija…

Agencija za upravljanje lukama osnovana je 2013. godine kako bi se uspostavilo efikasno funkcionisanje vodnog saobraćaja i uredio lučki sektor.

Među najznačajnijim dostignućima tokom protekle decenije istaknuto je utvrđivanje lučkih područja, potom ulaganja u izradu dokumentacije i izgradnju infrastrukture, uspostavljanje efikasnog sistema naplate lučkih naknada, uvođenje softverskih rešenja i aplikacija u svakodnevno poslovanje, rad na liceniciranju operatera (dodeljivanje licenci za obavljanje lučkih delatnosti i vođenje Upisnika lučkih operatera).

– Veliki akcenat stavili smo na proces digitalizacije i bespapirno poslovanje. Danas, godišnje kroz naš sistem prođe između 25-27.000 dokumenata, od čega je preko 90% u elektronskom formatu – istakao je Perović.

AUL je uspostavila ažurne i relevantne evidencije o količinama pretovara tereta i broju pristajanja putnika. Jačanje partnerske mreže u Evropi i svetu kroz učešće na projektima i konferencijama, rad na vidljivosti naših luka na međunarodnom planu, projekti kao što su „Probudi Dunav“, „Zaplovi Srbijom“ „Nautičko digitalno selo“, „Zelene luke“ i mnogi drugi, takođe su od velikog značaja, naglašeno je na događaju.

Direktor Perović podsetio je da je AUL institucija otvorena za incijative i sugestije, te da će i ubuduće u dijalogu sa učesnicima u vodnom saobraćaju nastaviti da pružaju stručnu pomoć prilikom planiranja, izgradnje i realizacije projekata iz lučke oblasti.

Ministarstvo građevinarstva će se potruditi da u narednom periodu obrati više pažnje na reke i preduzeća iz tog sektora, poput Jugoslovenskog rečnog brodarstva, rekao je ministar građevinarstva Goran Vesić na konferenciji.  Ponosni smo na sve one koji su istrajali u teškim trenucima i pokazali da rečni transport nije prošlost, već da njegovo vreme tek dolazi, izjavio je ministar.

Vesić je rekao i da će se „ubrzo raditi na javno-privatnom partnerstvu“, kao i da smo „odredili mesto za novu luku, na levoj obali Beograda, malo iznad Pupinovog mosta“, da će se graditi luka za rasute terete itd.

Vreme je da Srbija posveti više pažnje rekama, poručio je.

– Izgradićemo i dve fabrike za preradu otpadnih voda. U Velikom Selu smo započeli gradnju, a izgradićemo fabriku i u Batajnici. To će ukinuti više od 90 odsto svih izliva koje smo imali u Savu i Dunav. Svake godine Beograd izlije zapreminu otpadnih voda u veličini 60.000 olimpijskih bazena.

Srpske luke u TEN-T mreži – nove mogućnosti za razvoj 

Na događaju je istaknuta i činjenica da je AUL učvrstila poziciju u međunarodnim okvirima, gde je prepoznata kao institucija fokusirana na razvoj lučke delatnosti. Generalni direktor Sekretarijata Dunavske komisije Manfred Zajc uručio je posebnu plaketu Agenciji za upravljanje lukama za doprinos u razvoju lučkog sektora.

Manfred Zajc, Vuk Perović, foto: AUL

Direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek pohvalio je napore Srbije u oblasti unapređenja rečnog saobraćaja, i podsetio na planove za dalje uključivanje srpskih luka u TEN-T mrežu, istakavši da je to zadatak najvišeg prioriteta.

– Moramo da osiguramo da srpske luke postanu deo evropske mreže. To će pomoći da se obezbedi dodatno finansiranje i da se otvore nove mogućnosti – rekao je Zakonjšek.

Železnica i vodni transport su put kojim treba ići, ka dostizanju klimatskih ciljeva, dodao je.

Direktor AUL Vuk Perović otkrio je i da će na zasedanju predsedništva Evropske federacije rečnih luka (EFIP), koje će se krajem aprila održati u Beču, kandidovati Beograd za naredno okupljanje, što bi bio 1. put da se zasedanje održi u zemlji koja nije članica EU.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.