Alternativna goriva: Naručen rekordan broj brodova na LNG

U potrazi za adekvatnijim, ali i pragmatičnim rešenjima za „sve tešnje“ ekološke propise, brodovlasnici su se u daleko većoj meri okrenuli brodovima na LNG pogon tokom 2021, nego u prethodnim godinama, pokazuju rezultati novih analiza kompanije DNV, koja putem platforme Alternative Fuel Insights prati i izveštava o trendovima u korišćenju alternativnih goriva u pomorskoj industriji.

Rast porudžbina za nove brodove za LNG gorivo dostigao je rekordnu vrednost u protekloj godini, novi brodovi su se poručivali u svim glavnim sektorima brodarstva, a najveći porast zabeležen je kod kontejnerskih brodova, ističe ova kompanija, prenosi maritime-executive.com.

– Uprkos veoma sporom kraju godine sa samo dva naručena broda na LNG gorivo, 2021. je bila rekordna godina. Zabeleženo je neto povećanje od 240 brodova, što je više nego prethodne četiri godine zajedno – saopštio je glavni konsultant u DNV-u Martin Christian Wold.

Prema poslednjoj računici ove kompanije, brodovi na LNG koji su u upotrebi, zajedno sa naručenim, čine skoro 10% globalne flote. Iako je najveći broj kontejnerskih brodova, broj raste i u kategorijama tankera i bulkera za sirovu naftu i hemijske proizvode.

Vold ističe da je do rasta došlo uprkos tome što su cene LNG-a porasle za više od 300% tokom 2021.

LNG zauzima mesto predvodnika među alternativnim gorivima, sa najvećim tržišnim udelom. Metanol tek počinje da se koristi. Osim toga, sprovode se istraživanja za druge dugoročne alternative, uključujući amonijak i vodonik. Električna energija, odnosno baterije, koriste se prvenstveno za brodove na kratkim relacijama i obalska plovila, ili kao dodatak za okeanske brodove.

Komentarišući trend novih porudžbina, industrijska trgovinska grupa SEA-LNG saopštila je da industrija „deep-sea“ transporta razume da, iako LNG nije krajnje rešenje, predstavlja najbolju polaznu tačku da se dođe do CO2 neutralnog transporta, kao i da omogućuje veoma jasan i ostvariv plan.

Rast upotrebe ovog goriva nije prošao bez kontroverzi. U proleće 2021. Svetska banka je objavila izveštaj u kojem se navodi negativan uticaj LNG-a na okolinu, te pozvala industriju da se okrene alternativama poput amonijaka i vodonika. Na ovu primedbu odazvala se SEA-LNG sa tvrdnjom da Svetska banka koristi zastarele informacije koje ne odražavaju napredak u tehnologiji, a pored toga i podstakla na buduću upotrebu bio i sintetičkog LNG-a.