Amerikanci grade LNG terminal u barskoj luci

Predstavnici Vlade Crne Gore i američkih kompanija potpisali su u petak (12. maja) u Podgorici Memorandum za realizaciju dva energetska infrastrukturna projekta kojim će se, prema rečima premijera Dritana Abazovića, između ostalog, smanjiti zavisnost od ruskog gasa, piše seebiz.eu. Reč je o izgradnji terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) u Crnu Goru i instalaciji termoelektrane na gas, čije bi snabdevanje dolazilo preko terminala. Projekti terminala i termoelektrane biće u Luci Bar.

– Ovo je geopolitički značajno za nas jer se umanjuje zavisnost od ruskog gasa, ali pre svega govori da znamo gde želimo da se zemlja kreće u narednih 10, 15, 20 godina  – rekao je Abazović.

Memorandum su potpisali Abazović, Phil Pyle predstavnik Enerflex Energy Systems i Olin L. Wethington, predsednik i glavni izvršni direktor Wethington Energy Innovattion.

Wethington je rekao da Crna Gora u američkim kompanijama ima najboljeg tehnološkog partnera. Potpisnici memoranduma, saglasni su da je reč o projektu koji će obezbediti energetsku sigurnost i stvoriti dobre izglede za dalji energetski i ukupni ekonomski napredak Crne Gore.

Foto: Luka Bar

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.