Austrijska železnička obilaznica prema Italiji mogla bi smanjiti ulogu „Luke Kopar“

Iako je po svojoj lokaciji najpovoljnija tranzitna luka za srednjevropske zemlje, Kopar bi taj položaj mogao da izgubi zbog železničke „obilaznice“ koju Austrija ubrzano gradi prema severnoj Italiji, navode slovenački  stručnjaci.

Oni upozoravaju da bi Italijani i Austrijanci mogli da svoj teret iz Kopra presele u Monfalcone ili Mestre.

Slovenačka Vlada je ove godine donela zakon o gradnji nove pruge Kopar-Divača, kako bi povećala konkurentnost koparske luke, no stručnjaci upozoravaju  da projekt kasni i da su planirane brzine vozova od 160 kilometara na sat premale.

Austrijanci preko Klagenfurta i Graca prema talijanskim jadranskim lukama grade „obilaznicu“ kojom će biti povezani Gdansk u Poljskoj s Ravenom u Italiji. Predviđene brzine dostižu 220 kilometara na sat. Austrija je u taj projekt uložila oko 10 mlrd EUR, daleko od mogućnosti koje ima Slovenija.

S druge strane, Slovenci će idući mesec o novoj pruzi za Kopar odlučivati na referendumu jer taj Vladin projekat zbog njegove cene i predviđene trase osporava opozicija.

Kako bi izbjegla da Kopar ostane u izolaciji, Slovenija bi trebalo da razmisli o modernizaciji tzv. Južne pruge kako bi se tom trasom omogućile brzine vozova od preko 200 kilometara na sat.

Takozvana Južna pruga povezala je pre skoro 170 godina Beč i Trst, prestonicu i tada važnu austrijsku luku na Jadranu preko Maribora, Celja, Ljubljane i Sežane, ali slovenački deo njene trase danas nije prilagođen za velike brzine i opterećenja u teretnom saobraćaju. Na tu prugu trebalo bi povezati i Kopar koji sada nije železncom povezan s Trstom, prenosi portal seebiz.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.