Bačka Palanka želi da vrati Luku Opštini

Foto: lukabp.rs
Foto: lukabp.rs

Luka na obali Dunava u Bačkoj Palanci, svojevremeno je privatizovana, a novi vlasnik postala je „Victoria Group“. Međutim, sudeći po najavama nadležnih, Bačka Palanka želi da Luku vrati Opštini. U postupku izrade Plana detaljne regulacije ustanovljeno je da je Luka Bačka Palanka u najvećem delu zemljane i vodene površine u kategoriji javne svojine, odnosno Republike Srbije i Opštine Bačka Palanka, piše list „Dnevnik“.

Kako navodi „Dnevnik“, ovde niko ne želi da licitira koliki bi deo ostao dosadašnjim korisnicima, odnosno, kako se došlo do sadašnjeg paradoksalnog stanja.

– Cilj naše lokalne samouprave je da Luka u zalivu Bager bude i dalje u javnoj svojini i da pored Novog Sada i još nekoliko gradova na Dunavu koji imaju luke i Bačka Palanka ima svoju luku na korišćenje – kaže Bojan Radman, zamenik predsednik opštine Bačka Palanka.

– Verujem da ćemo shodno zakonskim propisima u tome uspeti i da ćemo brzo izabrati adekvatnog operatera i luku posle opremanja pustiti u funkciju. Na taj način povećali bi konkurentnost u prometu roba posebno što je u pitanju najjeftiniji rečni saobraćaj.

Ovde kažu da je Bačka Palanka već ušla u Regionalni plan razvoja AP Vojvodine kao regionalni logistički centar i da je to naišlo na punu podršku Pokrajinske i Republičke Vlade. U saradnji sa nadležnim Ministarstvom započet je kompletan postupak pribavljanja adekvatne dokumentacije čime bi se status Luke u Bačkoj Palanci rešio, ističu nadležni u ovoj podunavskoj opštini.