Pad potražnje menja pravila – Maersk brodovi štedeće gorivo sporijom plovidbom

Danski logistički div Maersk najavio je da će početi da usporava tempo svojih kontejnerskih brodova, kako bi smanjio troškove goriva nakon plovidbe punom brzinom da bi se osigurao korak sa potražnjom tokom pandemije, izjavio je u četvrtak za Reuters Newsmaker generalni direktor Soren Skou.

Maersk očekuje stabilan ili čak smanjen obim tereta u prekookeanskom prevozu u ovoj godini zbog smanjene lične potrošnje u Sjedinjenim Američkim Državama i narušenog raspoloženja potrošača zbog rata u Ukrajini, izjavio je u četvrtak za Reuters Newsmaker generalni direktor Soren Skou.

Kao jedna od najvećih svetskih brodarskih kompanija, Maersk je imao koristi od porasta vozarina nakon rasta potražnje potrošača tokom pandemije, što je dovelo do zastoja u lukama.

Vozarine su u ovoj godini počele da padaju, iako su luke i dalje zakrčene, a globalni lanci snabdevanja opterećeni, rekao je Skou.

– U pojedinim regionima, posebno u Evropi, i dalje vidimo brodove koji čekaju pred lukama, nestašicu radne snage i štrajkove. Dakle, stanje se još nije normalizobalo, ali očigledno ide nabolje – rekao je Skou.

Kompanija ima flotu od oko 730 kontejnerskih brodova, bavi se otpremom i logistikom za trgovce na malo i kompanije kao što su Walmart, Nike i Unilever.

– Naši brodovi daju sve od sebe, krećući se maksimalnom brzinom, kako bi što više nadoknadili kašnjenja. No, kako se stvari budu normalizovale, trebali bismo da očujemo da će brodovi usporiti i ponovo početi da plove normalnom brzinom. To je zaista važno za našu efikasnost u potrošnji goriva – naglasio je generalni direktor kompanije Maersk.

Ove godine očekuje se „skromno“ povećanje trgovine u predstojećoj prazničnoj sezoni zbog zabrinutosti koje je izazvalo posustajanje globalne privrede i potražnje, uz manji obim pošiljki nego na pragu božićne sezone tokom uobičajenih godina, prenosi seebiz.eu.