Bolji protok robe Dunavom između Srbije i Rumunije

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović i generalni direktor Nacionalne kompanije ,,Administrativna uprava dunavskih morskih luka“ Galac, Nikolae Vizinteanu, potpisali su Memorandum o razumevanju u oblasti transporta unutrašnjim plovnim putevima, nakon čega je usledio bilateralni sastanak delegacija.

Memorandumom se formalizuje i unapređuje saradnja između dveju lučkih uprava u Republici Srbiji i Rumuniji i doprineće povećanju vidljivosti luka u Dunavskom slivu na evropskoj mapi luka, razvoju privrednih delatnosti u njihovom zaleđu i integrisanju luka u međunarodne multimodalne transportne lance, navela je Agencija za upravljanje lukama u saopštenju za medije.

Potpisivanju su prisustvovali Ambasadorka Rumunije u Republici Srbiji Silvija Davidoju, Ambasador Republike Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Ambasadorka Rumunije u Republici Srbiji Silvija Davidoju rekla je da je ovo potpisivanje istorijski trenutak u okviru saradnje dve zemlje u oblasti plovidbe Dunavom. Kazala je da je memorandum pravni osnov za razmenu informacija i investicija, te da će omogućiti bolji protok robe u oba smera.

Nakon potpisivanja održan je prvi bilateralni sastanak delegacija, na kojem su dogovorene buduće aktivnosti u pogledu predstojeće saradnje, a direktor Agencije za upravljanje lukama otvorio je sastanak i naglasio važnost potpisivanja memoranduma o razumevanju za dalje unapređenje luka u Dunavskom regionu.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.