Brazil gradi najmoderniji lučki kompleks u Južnoj Americi!

Brazil gradi veliki lučki kompleks kako bi olakšao trgovinu sa Azijom, koja je njegovo glavno tržište. Kada bude otvorena krajem 2023. godine, to će biti najmodernija luka u Južnoj Americi. Objekat na 1.800 hektara, nazvan Porto Central, nalazi se u obalnom gradu Prezidente Kenedi (Predsednik Kenedi) u jugoistočnoj državi Espirito Santo, na granici sa susednom državom Rio de Žaneiro.

Generalni direktor Porto Centrala Hoze Marija Novaez pozvao je na sednici jačanja saradnje Kine i Brazila kineske kompanije da se pridruže projektu i koriste ovu megaluku.

Tokom svog govora, Hoze Marija Novaez je  naglasio da „Brazil ima Aziju kao svog najvećeg trgovinskog partnera, posebno Kinu. Međunarodni protok, uglavnom robe ka Brazilu zahteva velike brodove. U Brazilu postoji vrlo malo luka koje su sposobne da utovare i istovare najveće svetske brodove. To je prednost projekta Porto Central: mogućnost primanja najvećih brodova na svetu, u svakoj klasi, na svaki lučki terminal”.

Prva faza izgradnje luke omogućiće terminalu za rasuti teret da zadovolji rastuću potražnju naftno-gasnog tržišta u Brazilu. Novaes je dodao da je „Porto Central projektovan tako da ima do 13 pozicija za prijem brodova za rasuti teret, što će zadovoljiti potrebe čitave brazilske proizvodnje u najoptimističnijem scenariju do 2030. godine“.

Foto: portocentral.com.br

Podeli na društvenim mrežama: