Brod JRB Karlovac ponovo u saobraćaju (VIDEO)

Jedna od čuvenih perjanica Jugoslovenskog rečnog brodarstva – brod Karlovac, nakon detaljne rekonstrukcije ponovo je u rečnom saobraćaju.

Kako je saopštilo Udruženje lađara Srbije, nakon što je 2019. godine JRB otpočeo proces remotorizacije potiskivača, sada je urađena prva ozbiljna rekonstrukcija broda Karlovac. Ugrađeni su novi motori od po 1.400 kW, a brod će potiskivati 9 barži od po 1.700 tona.

Osim toga, tokom rekonstrukcije urađena je i kompletna zamena instalacija, cevovoda, sistema za hlađenje, sistema upravljanja, navigacione opreme, enterijera i dr, navodi se na sajtu UPLS.

Jugoslovensko rečno brodarstvo, sa tradicijom dugom 159 godina, jedna je od najstarijih nacionalnih kompanija na Dunavu. Vremenom je pretrpela mnogobrojne promene, kako u radnoj organizaciji, tako i u imenu. U početku se ova kompanija zvala Srpsko brodarsko društvo, potom Jugoslovenska rečna plovidba, pa Jugoslovensko državno rečno brodarstvo, nakon čega menja ime u Jugoslovensko rečno brodarstvo, koje se zadržalo i danas.

Svoj zlatni period JRB ostvario je sedamdesetih godina prošlog veka, a vrhunac snage i uspeha kompanije obeležila su dva broda potiskivača Karađorđe i Karlovac, sagrađeni 1980. za potrebe domaće industrije, sa pogonskim motorima jačine po 5.280 KS (3×1.760 KS).

JRB prevoz tereta obavlja kako u zemlji, tako i u inostranstvu, a prema podacima sa zvaničnog sajta udeo inostranog transporta je oko 90%. Takođe, u delatnost ove kompanije ubrajaju se određene turističke usluge, agencijske usluge, brodoremont (za sopstvene potrebe, ali i za eksterne klijente, JRB vrši remont teretnih,  kao i putničkih brodova) itd.

Iz Udruženja profesionalnih lađara nadaju se da će „JRB nastaviti sa praksom rekonstrukcije i novogradnje brodova, zbog sve većih potreba prelaska na jeftin i ekološki najprihvatljiviji vid transporta koji čini rečni prevoz“.

– Kompaniji JRB želimo puno uspeha u daljem radu, a našim kolegama mirne vode i puno novih mladih kadrova – saopštio je UPLS.

Pogledajte sadašnji izgled i plovidbu broda Karlovac nakon remotorizacije!

Foto: Printscreen/YouTube/JRB Beograd

Podeli na društvenim mrežama: