Budućnost lučkih operacija – AUTONOMNO vozilo na vodonik za transport kontejnera

Mnogobrojna istraživanja pokazuju da su luke lokacije na kojima bi vozila na vodonik trebalo da nađu širu primenu, prevashodno zato što su “prirodno” pogodne za transport i skladištenje vodonika. Ukoliko na to dodamo da su troškovi proizvodnje ovog goriva od 2015. do danas smanjeni za 50%, jasno je da su vozila sa pogonom na vodonik za lučke operatere sasvim održiva rešenja, kao i zbog čega bi mogla da budu adekvatna zamena za dizel.

Francuska tehnološka kompanija Gaussin prepoznala je taj potencijal i odlučila da dizajnira i proizvede prvo automatizovano vozilo na vodonik, namenjeno transportu kontejnera u lučkim terminalima. U pitanju je model AGV H2, koji je kompanija predstavila prošle nedelje.

Pokreću ga dva elektromotora sa trajnim magnetima, koji generišu ukupnu snagu od 452 kW. Vozilo ima bateriju od 60 kWh i vodonične ćelije od 60 kW, koje se napajaju iz rezervoara ukupnog kapaciteta od 80 kg.

Maksimalna brzina vozila je ograničena na 25 km/h, a njegova nosivost iznosi 65 tona. Kako navode iz Gaussin-a, vozilo može voziti potpuno autonomno u okruženju bez infrastrukture, kao i u mešovitom saobraćaju.

– Lučki operateri moći će odmah da pređu na nultu emisiju, obezbediće više operativnih sati, kraće i ređe točenje goriva, kao i tih i efikasan transport – ističu iz kompanije.

Uvođenjem AGV H2, Gaussin je proširio svoj asortiman lučkih vozila na vodonik, pored postojećih APM i ATM modela.

Izvor/Foto: gaussin.com